10 desembre. ‘Jornada Disseny per a la Innovació Social: Co-disseny en salut’

01/12/21
10 desembre. ‘Jornada Disseny per a la Innovació Social: Co-disseny en salut’

L’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) organitza la ‘II Jornada de Disseny per a la Innovació Social i Disseny Social’, promoguda per Las Naves i dirigida per Raquel Pelta, professora de la Universitat de Barcelona i experta en co-disseny en l’àmbit social. La trobada se centrarà en el co-disseny aplicat a l’àmbit de la salut i comptarà amb la participació d’especialistes nacionals, internacionals i de professionals del disseny. Tindrà lloc el divendres 10 de desembre, de 17.30 hores a 20 hores, i podrà seguir-se de manera presencial, en Las Naves (C/Joan Verdeguer, 16, València), o per streaming, a través del canal de Youtube del centre d’innovació.

Si en la primera jornada ‘Jornada de Disseny per a la Innovació Social i Disseny Social’, organitzada en 2020 per ADCV i Las Naves, abordem aspectes generals en aquests àmbits i presentem diferents metodologies i projectes, en aquesta segona edició, volem concretar més i centrar-nos en quin està sent i pot ser el paper del disseny a l’hora d’impulsar processos d’innovació social que milloren els nostres sistemes de salut. En un entorn de greu crisi sanitària mundial, provocada per la pandèmia de Covid-19, el tema està de plena actualitat i el disseny pot contribuir de moltes i variades formes.

«Des de mitjan dècada de 1960, l’Organització Mundial de la Salut ha vingut desenvolupant el concepte de participació comunitària activa en els sistemes de salut. Des de llavors, s’han experimentat avanços i reculades, però, en els últims 15 anys, la demanda social està orientant-se cap a aqueixa perspectiva. El co-disseny s’està emprant amb molt bons resultats com a mitjà per a impulsar els processos de participació. La fundació per a la innovació Nesta destaca que brinda als involucrats en el procés, autonomia; suposa que els professionals de la salut dediquen temps i energia a la construcció de les relacions amb els pacients i amb les comunitats i és un compromís genuí amb el real i el pràctic», destaca Raquel Pelta.

«Aquesta tendència s’està reflectint en les polítiques sanitàries d’alguns països, com Gran Bretanya, Austràlia i Nova Zelanda, entre altres, on cada vegada és més habitual la participació de les parts implicades (personal sanitari, pacients i cuidadors, etc…) perquè es considera que els beneficis són múltiples i tenen efectes a diferents nivells. Entre aqueixos beneficis poden esmentar-se la reducció dels errors mèdics i una sèrie de millores en la seguretat del pacient, la coordinació en l’atenció al malalt (especialment en els casos de les malalties cròniques) i les decisions clíniques, així com l’ampliació de serveis i l’increment de la seua accessibilitat», afig l’experta.

Programa i participants

En la ‘II Jornada de Disseny per a la Innovació Social i Disseny Social’, presentarem dos casos de co-disseny aplicat a l’àmbit de la salut i compartirem l’experiència del curs que hem dut a terme durant el mes de novembre de 2021, amb interessants resultats.

Ángel Martínez, president de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, i Marta Chillarón, directora general de Las Naves, obriran la trobada, que comptarà amb les intervencions de:

  • Raquel Pelta, professora de la Universitat de Barcelona i directora científica de la II Jornada de Disseny per a la Innovació Social, que parlarà sobre ‘Co-disseny per a l’àmbit de la salut. Reptes i oportunitats’.
  • Sara Riveros, dissenyadora de la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile, que se centrarà en ‘El disseny estratègic i la seua aportació en la millora del servei públic de salut a Xile: El cas de les llistes d’espera’.
  • Itziar Pobes, dissenyadora de serveis, que tractarà sobre ‘Co-crear un programa de prevenció de salut’.
  • Presentació del procés i els resultats del primer ‘Curs de co-disseny per a la salut’: Una vintena d’estudiants van participar en el programa formatiu, impartit durant el mes de novembre, concebut com un taller amb classes teòriques i estudis de cas, presentats per experts i expertes, i una experiència pràctica, desenvolupada al costat d’Enfermeras Por el Cambio (col·lectiu vinculat al Col·legi d’Infermeria de València). En aquesta part, intervindran Raquel Pelta, Irene Reig, responsable de Carpe Studio -coordinadora del taller-, Imma Puchalt, infermera i membre d’Enfermeras Por el Cambio, i representants de l’alumnat.

Durant la jornada, que serà conduïda per la gerent de la ADCV, María Navarro, es farà públic el vídeo/documental en el qual s’ha recollit el procés i evolució del programa formatiu.

Disseny per a la innovació social

Les Jornades de Disseny per a la Innovació Social i Disseny Social són una iniciativa de la ADCV i Las Naves per a promoure i difondre noves línies de treball dins de l’estratègia d’innovació social i urbana, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de totes les persones. El ‘Disseny per a la innovació social’ treballa per a acompanyar a les persones cap a noves solucions innovadores o per a millorar les existents i el ‘Disseny social’ és un camp del disseny que es preocupa pel desenvolupament de productes, serveis i metodologies per a resoldre problemes socials.

En el cas del co-disseny per a la salut, en el qual s’ha centrat aquesta línia de treball en 2021, enllaça amb l’estratègia Missions València 2030, l’eix 1 de la qual és ‘Ciutat sostenible i saludable’. A més, compta amb el suport de la New European Bauhaus i de València Capital Mundial del Disseny 2022