La València Disseny Week, organitzada per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), celebra els seus 15 anys amb una edició emblemàtica, que posa el focus en els “nous futurs” del disseny: nous talents, noves formes d’organització i gestió, nous processos, nous materials, noves àrees i propostes. En aquest marc, es llança el Moviment de Disseny Emergent (MoDE), iniciativa concebuda com a punt de trobada i reflexió, investigació, generació de coneixement i projectes en aliança que siguen suport per a les noves generacions de professionals. Un moviment innovador i pioner a Espanya, que, sens dubte, marcarà una fita en el disseny de la Comunitat Valenciana i a nivell nacional.
El MoDE és un projecte de l’ADCV que va fer els seus primers passos fa més d’un any, promogut per la Junta Directiva al costat de joves professionals del disseny, “centrat en donar suport a les pràctiques de disseny emergents, consolidar el futur de la professió i combatre la precarietat”.
La València Disseny Week aconsegueix la seua 15 edició, que se celebra del 30 de setembre al 4 d'octubre, amb un programa cocreado al costat de professionals i estudis del sector
“Partim de la nostra pròpia experiència, de les dificultats i reptes que hem hagut d’afrontar en integrar-nos en el mercat laboral. En un context en constant evolució, les noves generacions de professionals tenim molt a aportar. Amb espais de trobada, intercanvi, suport i projectes conjunts podrem tindre més visibilitat i posar-nos en valor, aprofitar i promoure noves oportunitats per a desenvolupar tot el nostre potencial”, apunta Samuel González, portaveu del Moviment de Disseny Emergent.
L’enfocament del MoDE enllaça amb l’aplicat en tots els projectes de l’associació: investigació i generació de coneixement com a base per al desenvolupament de recursos i serveis pràctics. En la seua primera fase, es proposa la creació d’un repositori de recursos per a les i els acabats de graduar i emprenedors; la posada en marxa de canals propis de comunicació i divulgació en xarxes socials; el foment d’un programa internacional de formació en noves pràctiques i pedagogies en disseny, i una xarxa de contactes professionals.
“Un dels col·lectius prioritaris per a l’ADCV són les noves generacions de dissenyadors, que obrin camins i perspectives. Des de fa anys, treballem de manera molt estreta amb les escoles de disseny, amb diferents accions i projectes, i l’alumnat pot associar-se a l’ADCV sense necessitat d’abonar quotes. Amb el MoDE, fem un salt quantitatiu i qualitatiu en aquesta relació, i estem segurs que tindrà fruits molt positius per a totes les parts implicades i per al sector del disseny en general”, subratlla Ramón Arnau, president de l’ADCV.
La presentació pública del MoDE tindrà lloc el 4 d’octubre. Serà un esdeveniment ‘Destacat 15VDW’, que acollirà la Fonda de Morella de València, i que posarà el fermall d’or a la 15a València Disseny Week.
Un programa obert a professionals i ciutadania
La setmana gran del disseny de la Comunitat Valenciana se celebra en 2024 del 30 de setembre al 4 d’octubre, amb un ampli i complet programa, definit, com sempre, al costat d’estudis, professionals, escoles i organitzacions vinculades al disseny. Reuneix una trentena de propostes per a tota mena de públics, de participació oberta i gratuïta, que es duran a terme en diferents espais de la ciutat de València, fomentant la interacció, convivència, comunicació i coneixement mutu entre els agents del sector i la ciutadania. Tota la informació està disponible en la web oficial.
Entre les cites destacades de la 15VDW, estan l’exposició ‘Premis ADCV 2024’, en l’edifici de Las Naves, que reuneix els dissenys guardonats, incloent-hi una projecció sobre els tres Premis Honorífics. Una mostra el disseny expositiu de la qual és fruit d’una experiència creativa innovadora: una sèrie de tallers de cocreació oberta coordinats per la cooperativa de disseny Makea, en els quals s’ha treballat en la definició de l’espai i en la construcció del mobiliari i altres elements emprant materials ja utilitzats, als quals s’ha donat una segona vida.
La mostra es completa amb la 3ª Jornada Impacte Positiu de l’ADCV, que reunirà, l’1 d’octubre, a les i els professionals responsables dels projectes guanyadors en aquesta categoria: Ximo Roca; Alegre Design; Sayavera Studio i Maria Yin; Meteorito; Odosdesign; Juanico Design; Makea Tu Vida; Agencia Kids; A Tientas, i Trampolím Plataforma Creativa, Diego Mir i Fase Studio.
Eixe mateix dia, es presentaran les instal·lacions efímeres que seran protagonistes aquest any del festival de cultura, disseny i sostenibilitat en l’horta valenciana Miradors de l’Horta.
Entre els destacats VDW, estan tres aniversaris: Odosdesign celebra 22 anys inaugurant nova seu i Vibra Design, commemora els seus 10 anys amb una exposició que podrà visitar-se en la EASD. PérezOchando festeja, també, la seua primera dècada, amb una jornada de portes obertes.
Aquesta proposta enllaça amb les Design Walks, rutes i jornades de portes obertes en estudis de disseny. Enguany, s’inclou una ruta pel Carmen, que visitarà Brandsummit, Granissat i TrophyHouse By León, i diverses jornades de portes obertes, de Nacho Timón Diseño Industrial; PackCo, Brand and Packaging; SiO2 Glass Jewelry; Songs from the Fifth Floor – Open house; Candela en Rama, i L’Esbarzer de la Saïdia.
La 15VDW inclou una trentena de propostes. Entre les cites destacades, l'exposició 'Premis ADCV 2024', que pot visitar-se fins al 17 d'octubre en l'edifici de Las Naves
Sostenibilitat i noves pràctiques
La sostenibilitat i les noves pràctiques en disseny, per a evolucionar cap a models socials i econòmics més sostenibles, inclusius i integradors, són, un any més, un dels eixos de les propostes de la setmana del disseny. YUDesign UPV proposa un programa centrat en disseny i sostenibilitat, de l’1 al 3 d’octubre. Per part seua, Sirope Lab ens acosta als biomaterials, amb una sessió experiencial i participativa. En els materials posa el focus, també, la doctora Valentina Rognoli, del Politècnic de Milà, que impartirà la conferència ‘Materials Experience’, a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial (ETSIADI) de la UPV.
Monnou i el Center for Digital Technology and Management (CDTM) uneixen sostenibilitat i món digital, en un taller pràctic amb metodologies d’innovació.
Gestió del talent
A més de la presentació del MoDE, les i els joves professionals del disseny són el centre d’altres de les activitats del programa de la #15VDW.
Entre elles, ‘Drop de La Taula’, que organitza La Taula Hub, un projecte itinerant creat per Brantz i Zetáceo “per a impulsar a joves del disseny en el seu últim any de carrera o acabada d’acabar, amb l’objectiu d’ajudar-los a desenvolupar-se professionalment i preparar-los per a la seua futura etapa laboral o d’emprenedoria”. El col·lectiu A Tientas posa el focus en les oportunitats laborals en la trobada ‘Tu a Berlín i jo a la Petxina’, que vol promoure un diàleg obert sobre els desafiaments i oportunitats en el sector. L’exposició ‘Retorn del Sentiment’, que reuneix obres col·laboratives de l’alumnat del Grau d’Enginyeria Industrial i Desenvolupament de Producte d’UPV i empreses artesanes, aconsegueix la seua 13ª edició, en el Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana.
‘Escoltar per a desenvolupar el teu talent i les teues relacions creatives’ és la proposta de Rafael Armero _Innovació Personal y Educació Creativa. Un taller de sensibilització en comunicació generativa per a entrenar aspectes del llenguatge i comunicació personal i promoure la comunicació positiva. Per part seua, Brandsummit se centrarà en ‘Construint una marca’, taller de posicionament de marca seguint la metodologia de treball de l’estudi Brandsummit, “basada en llibertat, transparència i responsabilitat”.
El programa inclou, també, l’esdeveniment de llançament de Projecte Naranja, promogut per Sara de la Mora, un club de negocis per a empreses i professionals del disseny, i la xarra ‘Artesania de Luxe i Disseny: Preservant Tradicions, Innovant el Futur’, impartida per Natalia Adan Studio, que parlarà sobre la plataforma digital ‘Artisans Collection’, que mostra peces úniques de mobles, decoració i art, fetes a mà i elaborades per artesans, dissenyadors i artistes.
Innovació i aliances
La VDW manté la seua implicació en el programa d’Àgora Nude, en Fira Hàbitat València. Entre altres cites, inclou una xarrada del dissenyador Pepe Cosín; la trobada ‘Futurs del disseny’, en el qual Irene Brotons, dissenyadora i professora de EASDA, Fernando Galdón, tutor i investigador de RCA London, i nostra gerent María Navarro, dialogaran sobre les perspectives del disseny en l’àmbit del desenvolupament professional i de la creativitat, i diverses taules redones en les quals participen professionals d’ADCV, com Inma Bermúdez, Vicent Martínez o Andreu World.
El programa es complementa amb la mostra ‘(IM)PERFECTO’, organitzada per Juliane Petri, “micro exposició que reunirà objectes gràfics amb finalitats diverses, creats amb eines digitals i manuals en un procés fluid”; els tallers de ‘Disseny d’estampats’ i de ‘Disseny de producte per a la salut íntima de la dona’, impartits per Ángela Baeza, i l’esdeveniment ‘Nous equilibris: Francesc Rifé / BK’, presentació d’un sistema de taules de reunió “que es basa en la relació de tres conceptes bàsics: l’ordre, l’arquitectura i la simplicitat”.
Amb motiu de la Capitalitat Verda Europea de València, la 15ª València Disseny Week es vist d’un verd vibrant, que convida a compartir i gaudir d’aquest reconeixement.
Com és habitual, la gran setmana del disseny valencià compartirà dates amb Fira Hàbitat València i altres trobades centrades en el disseny i la creativitat, com el València Design Fest (organitzat per la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana) i Obert València (de LAVAC, Associació de Galeries d’Art Contemporani de la Comunitat Valenciana).
La 15VDW té com a col·laboradors a València Innovation Capital de l’Ajuntament de València, la Fundació del Disseny, Fira Hàbitat València i el saló Nude. Compta amb Túria com a cervesa oficial i com a guia oficial amb la Pocket Design Guide.