En el segon lliurament de la sèrie d’entrevistes #SomosADCV, conversem amb Iván Sempere, soci fundador i co-CEO de Padima, entitat associada a la ADCV.
Padima és una signatura especialitzada en la protecció, defensa i posada en valor de la creativitat i la innovació des de la gestió de la propietat industrial i intel·lectual (disseny, patents, marques, drets d’autor, etc). Treballa amb empreses nacionals i multinacionals, sent especialment reconeguda per la protecció i defensa del disseny. Fundada en 1998, compta amb oficines a Madrid i Alacant i amb una xarxa de corresponsals a tot el món. Actualment, està integrada per 22 professionals, especialitzats en diferents àrees: advocats, economistes, agents de la propietat industrial, enginyers i experts en màrqueting i comunicació, que treballen per a defensar, protegir i posar en valor la innovació.
Des de la perspectiva que us proporcionen els més de 22 anys d’experiència de Padima en la protecció de la propietat intel·lectual, la creativitat i la innovació, com ha evolucionat aquest àmbit?
L’evolució és molt positiva, ja que ara es dóna més valor a la creativitat i, per tant, hi ha un major respecte. Aquesta actitud és fonamental per a atraure talent, ja que el talent està i es desenvolupa on es respecta. En el cas concret del disseny, Padima assessora i defensa els interessos de coneguts professionals i de les més rellevants empreses de disseny, moltes d’elles de sectors industrials valencians, com el joguet, tèxtil, calçat, moble i il·luminació, entre molts altres.
"Que la propietat intel·lectual és cosa de grans és un mite. La clau és gestionar-la adequadament perquè s'adapte al moment i realitat de cada empresa"
Els professionals que treballen en el sector creatiu i del disseny apliquen, en general, aquest tipus d’estratègies?
Sí. La propietat intel·lectual és cada vegada més usada i defensada per dissenyadors i dissenyadores i empreses de disseny. Tots volem ser diferents en la nostra oferta i, especialment, és el disseny dels productes el que fa grans a les marques. Per això, quan una marca vol cuidar la seua reputació, cuida i protegeix els seus dissenys. El mateix ocorre amb els/les professionals del disseny; cuidar les seues creacions és donar valor al seu treball. Hui dia es competeix a tot el món i amb tothom; per això, si vols ser algú en el món del disseny, has de defensar el teu treball, perquè els italians, els francesos, els nòrdics i els americans, entre altres, sí que ho fan.
En el cas concret de la Comunitat Valenciana, existeix ja una visió estratègica del disseny i dels intangibles per part de les pimes?
És cert que els dissenys o les patents sempre han anat després de les marques. Potser, és la protecció de les marques el que més sensibilitat desperta. No obstant això, en un territori com el valencià, on la indústria creativa és tan protagonista, el disseny i les patents o els models d’utilitat són molt rellevants. Són, precisament, les pimes les que més han de protegir la seua creativitat, perquè aqueixa és la seua diferència i, afortunadament, el mite que la propietat intel·lectual és només cosa de grans ja es va caient. De fet, la propietat industrial ben gestionada és molt accessible. L’important és saber gestionar-la adequadament perquè s’adapte al moment i realitat de cada empresa i sector.
Quin és el procés de treball de Padima amb les empreses per a definir estratègies de protecció del disseny?
El primer que fem és analitzar el procés creatiu de cada empresa, ja que no és el mateix que compte amb dissenyadors externs, interns o amb tots dos al mateix temps. Amb aqueixa anàlisi, i en coherència amb el sector i àmbit territorial de l’empresa, suggerim una metodologia concreta, que protegisca el disseny des del seu inici fins a la seua vida comercial. La protecció de la propietat industrial no sols s’aconsegueix registrant, sinó que en moltes ocasions s’aconsegueix amb protocols molt senzills, amb clàusules de confidencialitat, contractuals o amb avisos legals que no suposen una inversió rellevant per a l’empresa. Protegir no és igual a registrar: a vegades la recomanació és “no registrar”, perquè existeixen altres fórmules alternatives que poden ser més adequades.
El nou context marcat per la pandèmia ha portat un salt accelerat en digitalització. Quins riscos comporta, des del punt de vista de la propietat intel·lectual i del disseny? Estem, en general, preparats?
La digitalització és una realitat gràcies a la pandèmia. En un any és com si haguérem recorregut huit o deu en circumstàncies “normals”. Aquesta realitat influeix en la manera de protegir i defensar la propietat intel·lectual. Ara, protegim i registrem pensant que les ofertes són digitals. D’igual manera, s’han desenvolupat molts mecanismes de defensa en línia. Hem de ser molt àgils en l’eliminació de continguts il·lícits. És per això que l’àrea de digital de Padima s’ha desenvolupat molt intensament en els últims mesos.
En un món global, portem anys assistint a denúncies contra productors d’uns certs països per plagi de patents industrials i de disseny. Existeix un marc efectiu de protecció de la propietat intel·lectual, des del punt de vista normatiu? En quina situació estem a Espanya respecte a altres països?
En parlar de plagis, sempre tendim a pensar en la Xina i, no obstant això, el marc legislatiu en aqueix país és fantàstic. Tema diferent és l’efectivitat o execució dels drets a la Xina: ací les coses van més lentes i són més incertes. No obstant això, hem de pensar que moltes de les còpies que es produeixen a la Xina o l’Índia són per ordre d’empresaris europeus o americans. Els xinesos no consumeixen falsificacions; volen originals. Així, hem de preguntar-nos si la nostra cultura empresarial i de consum és responsable i adequada. D’altra banda, el marc legislatiu espanyol encaixa i és coherent amb els estàndards europeus, que, des de fa anys, és especialment sensible a la protecció i promoció de la propietat intel·lectual com una de les polítiques essencials per a promoure la creativitat, el talent i la competitivitat d’Europa.
"La presència de la EUIPO a Alacant ha contribuït a augmentar la sensibilitat de l'empresa valenciana amb la propietat intel·lectual i, per tant, la nostra competitivitat"
Alacant acull la seu de l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO). Què ha suposat en la pràctica?
És un privilegi per a Espanya i la Comunitat Valenciana tindre a la EUIPO a Alacant. Sens dubte, la seua presència ha contribuït enormement a incrementar la sensibilitat de la indústria i empresa valenciana amb la propietat intel·lectual i, per tant, la nostra competitivitat.
Som més actius a l’hora de defensar la nostra propietat intel·lectual?
Hi ha més conflictes, però és perquè donem més valor a la creativitat i el disseny. En el moment en el qual donem més valor al que fem, el defensem més. Les lleis van avançant i ho fan ràpidament, però sempre van per darrere. Per exemple, els sistemes de registre s’estan adaptant als nous dissenys, sobretot els digitals. La majoria de legislacions estan centrades en dissenys tangibles i cal respondre a una realitat en la qual aquesta condició no sempre existeix.
"Tindrem més o menys èxit empresarial, però defensar la nostra creativitat és defensar la nostra cultura i això enforteix la nostra personalitat i la nostra identitat social. Hem de confiar més en nosaltres mateixos, perquè només així creixerem. En el moment en el qual donem més valor al que fem, el defensem més"
En el seu web, apareixen línies d’activitat centrada en emprenedors i startups. Quines recomanacions inicials li faria un professional creatiu o un emprenedor que vol llançar el seu projecte per a garantir la millor protecció?
Perquè la meua recomanació és que ens cride perquè analitzem els seus projectes. En Padima tenim una especial sensibilitat cap als emprenedors i volem ajudar a convertir els seus projectes en realitats. Per això, i perquè cada projecte és diferent, estem a la seua disposició per a traçar un pla per a cadascun. És vital per al seu futur i èxit empresarial que, des del minut zero, protegisquen bé el que els fa diferents.
Quin creu que és actualment el paper de la ADCV en aquest àmbit de la protecció de la creativitat i el disseny?
La ADCV compleix un paper fonamental per a la defensa del disseny com a eina de canvi social, especialment ara que hem de redissenyar les nostres vides i la manera de relacionar-nos. El paper del disseny en la societat ha de defensar-se des d’organitzacions com la ADCV, sent exigents amb les Administracions Públiques perquè respecten i impulsen polítiques que afavorisquen la creativitat i el disseny des de l’educació: això és el que ens farà diferents i, sobretot, millor societat.
Quin missatge li agradaria llançar al sector del disseny?
M’agradaria deixar un missatge d’ànim perquè defensen la creativitat i els seus dissenys allí on vagen, independentment que siguen emprenedors, dissenyadors, empreses de disseny locals o multinacionals. Tindrem més o menys èxit empresarial, però defensar la nostra creativitat és defensar la nostra cultura i això enforteix la nostra personalitat i la nostra identitat social. Hem de confiar més en nosaltres mateixos, perquè només així creixerem.