WDCV2022: Més de 100 activitats per a la Capitalitat Mundial del Disseny de València

16/11/21
WDCV2022: Més de 100 activitats per a la Capitalitat Mundial del Disseny de València

«La capitalitat del disseny de València és fruit del treball de moltes dècades i l’energia del disseny, que ja corre per les venes de la ciutat, bategarà amb especial força durant 2022, arribant a tots els valencians i visitants. És un orgull tindre a València com a membre destacat de la família de la World Design Organization (WDO), una comunitat sòlida que creem en la força del disseny com a facilitador de noves polítiques, com a eina per a millorar la qualitat de vida de tots i com a palanca transversal de treball en pro dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)», ha destacat Bertrand Derome, director de l’organització, en la presentació del programa oficial de València Capital del Disseny 2022.

L’esdeveniment s’ha celebrat en el Palau de les Arts Reina Sofia, en el qual s’han perfilat les línies d’acció, els grans números i algunes de les principals cites que convertiran a València en epicentre del disseny internacional durant el pròxim exercici.

València va ser designada per la World Design Organization per a ser el referent internacional del disseny mundial durant 2022, prenent el relleu d’altres ciutats com Lilla, Hèlsinki i Seül. Grans talents, empreses i líders d’opinió del disseny mundial a tots els nivells acudiran a la seua cita amb València en els pròxims mesos.

En total, s’han programat més de 100 activitats, entre conferències, congressos i trobades professionals, publicacions i produccions pròpies i exposicions, que abastaran totes les disciplines del disseny. Giraran entorn de sis eixos estratègics: salut i benestar, didàctica del disseny, economia i innovació, llegat i identitat, sostenibilitat mediambiental i equitat, inclusió i diversitat. Es comptarà amb més de 150 ponents de primer nivell, 70 convenis amb altres institucions -locals, nacionals i internacionals-, públiques i privades i prop de 100 entitats implicades en l’organització.

La previsió és que València Capital Mundial del Disseny 2022 capte l’atenció de més de dos milions de persones i atraga a més de 200.000 visitants estrangers en 2022.

València Capital Mundial del Disseny 2022 captarà l'atenció de més de dos milions de persones i atraurà a més de 200.000 visitants estrangers en 2022

‘Signature Events’, grans projectes impulsats amb la WDO

Els set ‘Signature Events’ impulsats al costat de la World Design Organization preveuen captar l’atenció de 130.000 visitants en 2022 i més de 100 ponents internacionals de primer nivell.

Es concentraran en la segona meitat de l’any i tenen com a finalitat inculcar la importància i el reconeixement del disseny com una eina clau per a la millora del desenvolupament econòmic, social, cultural i ambiental dels territoris.

(Pots conéixer més sobre els ‘Signature Events’, punxant ací).

Programes propis de València Capital Mundial del Disseny 2022

La ciutat de València comptarà amb una programació pròpia tots els mesos, a la qual se sumarà la de tots els agents de l’ecosistema que programaran activitats des d’Espanya.

De gener a desembre de 2022, moltes de les accions s’alinearan amb els actes més importants de la ciutat, des de l’obertura de l’any al gener i la celebració de Cevisama, al febrer, fins a la major València Disseny Week organitzada per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) fins hui, que tindrà lloc al setembre, coincidint amb la Fira Hàbitat València, passant per les Falles, en les quals es posarà el focus al març i abril, connectant disseny i innovació des de la festivitat. Els Premis Goya, la celebració dels Premis Arquia, el lliurament de les estreles Michelín i la gala dels Premis ADCV seran unes altres de les grans cites de l’any.

Encara que 2022 comptarà amb prop de 100 activacions, els responsables de l’organització han destacat alguns dels esdeveniments destacats del programa, mes a mes. (Pots accedir a la informació, punxant ací).

Projectes que miren més enllà de 2022

València Capital Mundial del Disseny 2022 també promou un conjunt de projectes estructurals i de llarga duració, que romandran una vegada finalitze la capitalitat. Entre ells, ADN Ceràmic, el Mapa del Disseny, Nolla Map, TiposQueImportan, Dissenyant El Per Vindre o Trampolí Plataforma Creativa. (Més informació sobre aquests projectes, punxant ací).

Igual que ocorre amb les activitats programades per a 2022 per altres agents del disseny, existeixen ja en la Comunitat Valenciana importants projectes estructurals, amb visió a llarg termini, impulsats per altres organitzacions. Entre ells, la plataforma d’economia circular de la Comunitat Valenciana, Encircular.es, i la ‘Guia per a la Gestió i Contractació del Disseny’ (Contratardiseño.es), ambdues, iniciatives pioneres i referents a Espanya en els seus respectius àmbits, impulsades per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana. A elles s’uneixen els projectes vinculats a la línia estratègica de disseny per a la innovació social que promou la ADCV, que, al costat d’Encircular.es, li han valgut ser nomenada partner oficial de la New European Bauhaus.

Pavelló modular en la Plaça de l’Ajuntament

El pavelló de la Plaça del Ajuntament prendrà el testimoni del d’altres capitals com Hèlsinki o Taipei i tindrà diverses cares complementàries: sala expositiva, espai obert a la participació ciutadana i altaveu del disseny valencià. Amb una superfície de 350 metres quadrats, aquest pavelló modular contarà la història de la vareta, de la fusta i la ceràmica valencianes i del reconegut disseny d’interiors nascut a la vora del Mediterrani. Una vegada passat 2022, es reubicarà en un altre espai de la ciutat, on podrà visitar-se de manera permanent.

Accions internacionals

La projecció de València de portes fora respon a la voluntat de visibilitzar tant el disseny espanyol i la cultura, arts, manera de vida i indústries creatives valencianes com a tots els implicats en el programa oficial de 2022. La dimensió internacional de València Capital Mundial del Disseny 2022 projecta una marca Espanya associada al disseny, a l’avantguarda i a la creativitat com a reflex d’un territori divers, modern, integrador i igualitari.

Amb la finalitat de promocionar internacionalment el disseny des d’una perspectiva cultural, comercial i social, València Capital Mundial del Disseny 2022 compta amb el suport d’entitats com l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional i Desenvolupament (AECID), l’Institut Espanyol de Comerç Exterior (ICEX), AC/E Acció Cultural Espanyola, Visit València, la Conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana i Turespaña.

Aquestes aliances contribueixen de manera decisiva a impulsar el disseny espanyol i a donar-lo a conéixer a través d’una àmplia xarxa global, així com a activar acords i convenis amb entitats acadèmiques de disseny per tot el món. D’aquesta manera, en els últims mesos s’ha construït un programa de prescriptores en diferents països europeus i un programa de participació en festivals i setmanes del disseny internacionals, com les de Cuba, Berlín, Bogotà, *Eindhoven, Estocolm, Quito, Xangai, Nova York, París, Hèlsinki, Londres, Milà o Dubái, entre altres.

Així mateix, València es presenta com a destí de disseny i tendències en fires de tanta rellevància en la indústria turística com Fitur (Madrid), *ITB (Berlín), *World *Travel *Market (Londres) o *IFTM (París).

Emmarcat en el programa d’aliances estratègiques, s’ha emprés un cicle de continguts internacionals mitjançant els acords amb ‘Països Convidats’, establits com a model replicable per a contribuir a la internacionalització del disseny. Entre els primers països confirmats es troba Holanda, gràcies a la col·laboració de l’ambaixada d’Holanda a Espanya i entitats de referència al país com Dutch Design Foundation i Design Academy Eindhoven.

WDCV2022 gira entorn de 6 eixos estratègics: salut i benestar, didàctica del disseny, economia i innovació, llegat i identitat, sostenibilitat mediambiental i equitat, inclusió i diversitat.

Suport institucional

El conseller d’Economia, Rafa Climent, va destacar en l’esdeveniment de presentació el compromís de la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d’Economia Sostenible i de l’IVACE, en l’impuls i desenvolupament del disseny com «una eina clau per a la internacionalització i competitivitat del teixit productiu de tota la Comunitat Valenciana». «En 2022, es destinarà un milió d’euros per al desenvolupament d’activitats contingudes en el programa», va assenyalar.

València Capital Mundial del Disseny 2022 va ser declarada el mes de maig passat de 2021 Esdeveniment d’Excepcional Interés Públic en els Pressupostos Generals de l’Estat, convertint-se en un esdeveniment històric i excepcional. Aquesta aliança públic-privada suposa un important suport a l’esdeveniment i a tots els objectius que persegueix la seua realització, que passen per la implementació del disseny a nivell nacional com una eina de competitivitat empresarial, de millora de la vida de les persones, de millora de les institucions públiques i de generació d’una marca Espanya sustentada en la creativitat i la indústria. Té el suport de tres ministeris: el Ministeri de Ciència i Innovació, el de Cultura i Esport i el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.

Amb la finalitat de promocionar internacionalment el disseny des d’una perspectiva cultural, comercial i social, València Capital Mundial del Disseny 2022 compta amb el suport d’entitats com l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional i Desenvolupament (AECID), l’Institut Espanyol de Comerç Exterior (ICEX), AC/E Acció Cultural Espanyola, Visit València, la Conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana i Turespaña.