20 anys d’història de la Comunitat a través dels seus cartells

10/03/21
20 anys d’història de la Comunitat a través dels seus cartells

L’exposició ‘Prohibit fixar cartells. REA. Cartells valencians 2000-2020’, organitzada per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), al costat de Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Institut Valencià de Cultura (IVC), ja pot visitar-se en el Museu de Belles arts de Castelló, on romandrà des de hui, 10 de març, fins al 20 d’abril. La mostra es planteja com un homenatge al cartell, als seus creadors i entitats privades i públiques coneixedores de la funció i el valor del disseny.

En la seua adaptació al Museu de Belles arts de Castelló, ‘Prohibit fixar cartells. REA’ reuneix 400 peces emblemàtiques de 365 professionals del disseny de la Comunitat Valenciana, de diferents generacions. Està organitzada cronològicament i les peces corresponen a diferents àmbits d’activitat i esdeveniments, la qual cosa la converteix en un recorregut per la història de la regió i la seua evolució social en les últimes dècades.

L'exposició convida als públics a reflexionar sobre l'existència d'una evolució en la tècnica, l'estil o les temàtiques utilitzades

“Aquesta mostra és especialment significativa per a la ADCV, perquè ens permet recórrer 20 anys d’una peça gràfica tan important com ha sigut i és el cartell. És un format que ha sigut capaç d’anar adaptant-se a l’evolució del context social i empresarial, mantenint la seua essència i funció”, va assenyalar Ángel Martínez, president de la ADCV, durant l’acte d’inauguració de la mostra.

De fet, en les dues últimes dècades s’han dissenyat més cartells que mai en l’àmbit cultural i social. “El cartell és una de les peces preferides de les i els professionals del disseny i il·lustració, i malgrat el seu caràcter efímer representa la memòria gràfica d’una societat”, subratlla un dels textos de l’exposició.

En aquesta línia, el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Jose Luis Pérez, va posar de manifest “la importància d’oferir un espai per a la reflexió entorn d’aquesta disciplina que viu en l’actualitat un segon moment d’esplendor, coincidint amb la designació de València com a capital mundial del disseny 2022”.

Participen creadors i creadores d'Alacant, Castelló i València, així com professionals d'altres llocs que han treballat en campanyes desenvolupades en el territori

Aquesta peça gràfica ha aconseguit reivindicar-se com a format divulgatiu i de promoció per excel·lència i mantindre la seua hegemonia, adaptant-se al nou entorn digital i els nous canals de comunicació -com les Xarxes Socials-, evolucionant cap a propostes que inclouen imatges en moviment. Sobre una paret o en una pantalla, institucions, empreses i professionals continuen confiant en el seu poder d’atracció i comunicació.

‘Prohibit fixar cartells. REA’ és una exposició comissariada pels dissenyadors Boke Bazán i MacDiego, i secundada per Marc Martí i la World Design Capital València 2022. En la seua adaptació a Castelló, compta també amb la col·laboració de la Exprimidora, associació de dissenyadors i creatius de Castelló.

La mostra s’ha concebut amb caràcter itinerant. La primera parada del seu recorregut per la Comunitat va ser el Centre del Carme Cultura Contemporània de València, la passada tardor. Després de Castelló, s’instal·larà a Alacant i en altres punts de la Comunitat Valenciana, en els pròxims mesos.

Boke Bazán destaca que “Castelló és un dels epicentres del cartelismo valencià, amb grans autors, des de les primeres generacions fins a les més recents. Amb aquesta mostra itinerant, l’objectiu és posar en valor als creadors de tota la Comunitat Valenciana. Hem fet una selecció a partir de més de 1.000 cartells. A València es van exposar 600 peces i, en l’adaptació a Castelló, 400”.

Participen creadors i creadores de les províncies de Castelló, València i Alacant, així com professionals d’altres llocs que han treballat en campanyes desenvolupades en el territori. Entre ells, professionals referents i nombrosos premis nacionals en disseny, il·lustració i còmic, com Manuel Boix, Artur Heras, Pepe Gimeno, Paco Bascuñán, Dani Nebot, Marisa Gallén, Paco Roca, Mariscal, Cristina Durán, Pablo Auladell, Paco Giménez o Miguel Calatayud.

La inauguració oficial de l’exposició en el Museu de Belles arts de Castelló ha tingut lloc aquest matí, a les 12 hores, amb presència del director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; el delegat Territorial de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes; el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Jose Luis Pérez Pont; el president de la ADCV, Ángel Martínez; els comissaris de l’exposició, Boke Bazán i MacDiego, i representants de la Universitat Jaume I, de l’Ajuntament de la ciutat i de la Diputació de Castelló. L’acte s’ha organitzat amb aforament reduït i totes les mesures de seguretat que exigeix l’actual context sanitari.