La ADCV, partner oficial de la New European Bauhaus

08/06/21
La ADCV, partner oficial de la New European Bauhaus

L’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) ha sigut nomenada partner oficial de la New European Bauhaus, iniciativa liderada per la Comissió Europea amb l’objectiu de redefinir les nostres maneres de vida i el nostre sistema cultural i econòmic, per a complir amb els objectius del Pacte Verd Europeu i l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible.

Aquesta iniciativa s’ha constituït com un moviment creatiu i interdisciplinari, basat en les aliances i la co-creació entre tota mena d’agents -públics, privats i ciutadania- i tots els sectors de coneixement i activitat, que té com a pilars la sostenibilitat, l’accessibilitat i la cura estètica. La fi és transformar els reptes en oportunitats per a dissenyar un món més sostenible, inclusiu i millor per a totes les persones.

Per a coordinar els esforços i projectes i multiplicar els potencials impactes, la Comissió Europea ha seleccionat a una sèrie de partners oficials, que actuaran com a organitzacions “promotores, gestores de la comunitat, òrgans de difusió i interlocutores clau al llarg de tota la iniciativa”. En el cas de la ADCV, a més de donar suport al programa i accions oficials, treballarà en activitats pròpies, orientades a contribuir a aqueix procés col·laboratiu de construcció europea.

"El disseny ha de ser tingut en compte com a clau per a planificar el món que volem. És capaç de (re)plantejar propostes per a crear impacte positiu social, cultural, empresarial i mediambiental"

Els candidats a ser partners de la New European Bauhaus han afrontat un exigent procés de selecció, en el qual han hagut de justificar la seua experiència i els seus mèrits vinculats als pilars de la iniciativa europea: sostenibilitat, inclusió i qualitat i bellesa en els projectes.

El disseny: agent d’innovació i integració

“El disseny ha de ser tingut en compte com a peça clau per a planificar el món que volem. És capaç de (re)plantejar propostes per a crear impacte positiu social, cultural, empresarial i mediambiental. Acompanya a organitzacions i persones en els nous desafiaments i identifica les millors oportunitats davant els canvis en les diferents esferes. D’aquesta manera, el disseny propícia una manera de progressar a través d’enfocaments que integren valors de desenvolupament sostenible. En el cas de la ADCV, portem molts anys treballant sobre la base que defensa la New European Bauhaus. Això es reflecteix tant en la pròpia organització, funcionament i gestió de l’associació, com en les nostres accions i projectes estructurals”, detalla María Navarro, gerent de la ADCV.

Entre aquests últims, destaquen la plataforma d’economia circular EnCircular.es, els diferents projectes vinculats al disseny per a la innovació social i econòmica, la difusió de bones pràctiques i les experiències de col·laboració i co-creació amb els membres de l’associació, empreses i amb altres entitats i institucions.

Aquesta iniciativa de la Comissió Europea, que segueix el deixant de la mítica Escola Bauhaus, ha sigut llançada en plena crisi provocada per la pandèmia del coronavirus i està vinculada al ‘Pla de Reconstrucció’ europeu, amb el qual s’intenta pal·liar els seus efectes -dotat amb més de 175.000 milions d’euros de fons comunitaris, que permetrà abordar inversions en nous projectes, desenvolupaments tecnològics, rehabilitació i reformes urbanes i I+D-. Durant tot el procés, es posarà el focus en les persones, el seu benestar i qualitat de vida, actuant com a eina de cohesió davant els reptes socials i mediambientals, sense descurar la generació d’activitat, ocupació i retorns econòmics positius.

Entre les línies de treball, s’inclouen l’economia circular, la gestió mediambiental, l’edificació sostenible, l’ecodisseny, l’eficiència energètica, la innovació digital, l’accessibilitat universal i la mobilitat sostenible i adaptada.

"El disseny propícia una manera de progressar a través d'enfocaments que integren valors de desenvolupament sostenible. En el cas de la ADCV, portem molts anys treballant sobre la base que defensa la New European Bauhaus"

Una estratègia en tres fases

El projecte de New European Bauhaus s’ha concebut, inicialment, en tres fases: co-disseny, desenvolupament i difusió.

En la primera, vigent fins a setembre de 2021, la Comissió Europea ha posat en marxa un procediment innovador de diàleg social i co-creació, inclusiu i col·lectiu, obert a tota mena d’actors i aportacions -governs, organismes i institucions públiques i privades, empreses, científics, creatius, dissenyadors, arquitectes, constructors, enginyers, estudiants, emprenedors… i persones a títol particular-.

A la tardor, arrancarà la segona etapa, amb la publicació de convocatòries de propostes per a donar vida a les idees de la Nova Bauhaus en almenys en cinc llocs dels Estats membres de la UE, per al que es recorrerà als fons de la UE a nivell nacional i regional.

En una tercera fase, es treballarà en la difusió de les accions per a propagar les idees i conceptes que defineixen la New European Bauhaus, a través de nous projectes, creació de xarxes i posada en comú de coneixements, tant dins com fora d’Europa.

*Disseny de la imatge de ADCV com Partner de la NEB per Locandia Estudio.