Els estudis responsables dels millors dissenys amb impacte positiu en les persones i l’entorn realitzats en els dos últims anys en la Comunitat Valenciana es reuneixen el dimarts 1 d’octubre, a les 18.30 hores, en la Jornada ‘Disseny amb Impacte Positiu: Projectes que defineixen l’horitzó del disseny’, organitzada per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), amb suport de València Innovation Capital i de la Generalitat Valenciana.
Al costat de les i els dissenyadors, aprofundirem en els processos creatius dels seus treballs, exemple del potencial del disseny conscient i responsable com a agent clau en l’evolució cap a models econòmics i socials més sostenibles i inclusius. La jornada és un dels ‘Esdeveniments destacats’ de la 15ª edició de la València Disseny Week (15VDW).
La jornada ens acosta als processos creatius de deu projectes reconeguts en els ‘Premis ADCV 2024’ com els més sostenibles i responsables i dels últims dos anys
Els jurats dels Premis ADCV van atorgar, en la seua VII edició, onze Premis Impacte Positiu, que reconeixen els “treballs que contribueixen, de manera especialment destacable, a la millora de la societat i l’entorn”.
Estudis participants
És significatiu que quatre d’ells recaigueren en projectes emmarcats en la categoria ‘Altres Àrees del Disseny’, creada en aquesta edició per a englobar aquells projectes de disseny social o per a la innovació social, disseny de serveis, experimental, disseny estratègic o de sistemes, entre altres noves pràctiques, que no queden arreplegades en les categories clàssiques dels guardons. A més, van ser reconeguts, i seran presents en aquesta trobada, quatre projectes de disseny de producte; dos de disseny gràfic, i un d’espais:Los jurados de los Premios ADCV otorgaron, en su VII edición, once Premios Impacto Positivo, que reconocen los “trabajos que contribuyen, de manera especialmente destacable, a la mejora de la sociedad y el entorno”.
◾ ‘A Tientas –Palpant els marges del disseny’, de Ordinari.
◾ ‘Jo per a ser feliç vull un camió’, de Sayavera Studio y Maria Yin per a Falla Mossén Sorell – Corona.
◾ ‘Nuvol – Creavalo’, de Odosdesign per a Puntmobles.
◾ ‘JuliusTEC’, de Alegre Design per a Carttec.
◾ ‘CRIT – Cronología crítica del diseño’, de Makea Tu Vida.
◾ ‘Sonno’, de Ximo Roca Diseño per a Eliacoustic.
◾ ‘Raras’, de Agencia Kids per a Bodegas Arráez y la Federación Española de Enfermedades Raras (FEDER).
◾ ‘Renàixer’, de Trampolín. Plataforma Creativa, Diego Mir Alcañiz y Fase Studio, per a Falla Dr. J.J. Dómine – Port.
◾ ‘Turrones Muñoz’, de Juanico Design per a Muñoz Teruel.
◾ ‘Tomatier, de la mata a la mesa’, de Meteorito per a Frutas Nijasol.
La Jornada Disseny amb Impacte Positiu està oberta a la participació de totes les persones que ho desitgen, a la Sala Polivalent de l’edifici de Las Naves, fins a completar aforament. Després de les presentacions individuals, obrirem un temps de conversa, que tindrà continuïtat en l’espai destinat al networking més informal, en línia amb l’objectiu principal de la Vàlencia Disseny Week: acostar disseny i ciutadania.
A més, les persones assistents podran conéixer, de primera mà, els diferents projectes presentats durant la sessió, arreplegats en l’exposició ‘Premis ADCV 2024’.
Aquesta mostra reuneix els dissenys guardonats, incloent-hi una projecció sobre els tres Premis Honorífics d’aquesta edició, el dissenyador Juan Nava, en la categoria de ‘Trajectòria Professional’, l’empresa de mobiliari Andreu World, en la de ‘Innovació’, i el Arxiu Valencià del Disseny, en la de ‘Entitats’.
El propi procés de construcció col·lectiva del disseny expositiu, coordinat per la cooperativa de disseny Makea, enllaça amb els projectes amb impacte positiu: la definició de l’espai i construcció del mobiliari i elements emprant materials ja utilitzats, als quals s’ha donat una segona vida.
La 15a València Disseny Week mira al futur del disseny
La València Disseny Week, organitzada per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), celebra els seus 15 anys amb una edició emblemàtica, que posa el focus en els “nous futurs” del disseny: nous talents, noves formes d’organització i gestió, nous processos, nous materials, noves àrees i propostes. Amb motiu de la Capitalitat Verda Europea de València, la imatge de la 15VDW s’ha vestit de verd vibrant, que convida a compartir i gaudir d’aquest reconeixement.
La 15VDW tindrà lloc del 30 de setembre al 4 d’octubre, amb un ampli i complet programa, definit, com sempre, al costat d’estudis, professionals, escoles i organitzacions vinculades al disseny. Reuneix una trentena de propostes per a tota mena de públics, de participació oberta i gratuïta, que es duran a terme en diferents espais de la ciutat de València, fomentant la interacció, convivència, comunicació i coneixement mutu entre els agents del sector i la ciutadania. Tota la informació està disponible en la web oficial de l’esdeveniment.
Com és habitual, la gran setmana del disseny valencià compartirà dates amb Fira Hàbitat València i altres trobades centrades en el disseny i la creativitat, com el València Design Fest (organitzat per la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana) i Obert València (de LAVAC, Associació de Galeries d’Art Contemporani de la Comunitat Valenciana).
La 15VDW té com a institucions i entitats col·laboradores a Valencia Innovation Capital de l’Ajuntament de València, la Fundació del Disseny, Feria Hábitat Valencia y Nude. Compta amb Turia com a cervesa oficial i com a guia oficial amb la Pocket Design Guide.
Subvenciona: Generalitat Valenciana, amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació