En el disseny no hi ha tarifes o preus oficials perquè existeixen tants projectes com negociacions entre professionals de disseny i organitzacions que contracten els seus serveis. La clau és trobar equilibri i assentar relacions justes i beneficioses per a totes les parts implicades i, per extensió, per al sector en el seu conjunt.
Sobre aquesta base, i per a garantir unes bones pràctiques en la gestió i contractació de serveis de disseny professionals, hem creat contratardiseño.es en col·laboració amb World Design Capital València 2022. La plataforma respon al nostre compromís per defensar i posar en valor el disseny i la professió, al mateix temps que vol ajudar a qui contracta, perquè puga traure el màxim profit de la seua inversió en disseny.
En el desenvolupament d’aquest projecte hem detectat condicions poc favorables per a l’adequada contractació del disseny en el marc de la Llei de Contractes del Sector Públic i de l’aplicació que d’ella fa la pròpia administració. Encara que en els últims anys hem aconseguit avançar en aquest terreny amb molt d’esforç de les associacions professionals, considerem que la llei no afavoreix l’establiment de bones pràctiques de contractació en el sector públic, deixant un escenari en molts casos abusiu contra el disseny.
Oferir la millor solució a cada client és el propòsit del professional del disseny i, per a això, és necessari que totes dues parts treballen des de l’honestedat, respecte i confiança. Aquests valors no poden sostindre’s en pràctiques especulatives de cap mena que suposen la remuneració inadequada d’un encàrrec. Acceptar treballs a qualsevol cost té un alt preu. D’alguna manera, s’ha de compensar aqueix marge. Hi ha vegades que repercuteix en la qualitat del treball; unes altres, en la nul·la originalitat, i pot ser que, també, afecte l’eficàcia de la peça.
Siga com siga, els treballs especulatius deterioren l’autenticitat de la professió de disseny i la nostra imatge de cara a la societat.
Erradicar les males pràctiques passa per, en bona part, que professionals i estudis de disseny siguem ferms davant cada (possible) projecte i que exigim uns requisits econòmics i laborals justos i uns processos de contractació i gestió conformes a la llei. Però no oblidem, també, la necessitat que siguen concordes a l’ètica professional.
Tenim una responsabilitat pel que som, dissenyadores i dissenyadors, i la defensa de la nostra professió és labor comuna. Atallem qualsevol pràctica que clivelle la dignitat i reconeixement del disseny per a, així, enfortir les bases que sustenten el nostre treball i, sobretot, les nostres capacitats i metes del futur com a professió.
Perquè creiem rotundament en això, la ADCV és una de les entitats promotores i signants del ‘Decàleg ètic per a la pràctica del disseny’ de la Xarxa Espanyola d’Associacions de Disseny (READ). Un document cocreado i consensuat entre diferents associacions, conscients de la importància de la cohesió del sector i del treball conjuntament davant els problemes que afecten l’acompliment de la nostra professió. Ho pots consultar ací:
Suma’t!