L’ADCV participa en el 11ENAD, a Conca

25/10/23
L’ADCV participa en el 11ENAD, a Conca

Cuenca acull, els dies 27 i 28 d’octubre, l’onzena Trobada Nacional de Disseny (11ENAD), amb el lema ‘Disseny estés’. Els coorganitzadors, la Red Nacioanl de Asociaciones de Diseño (READ) i l’associació professional Cuenca Diseño, detallen que la proposta de 2023 es basa a “concentrar les reflexions i idees que es generen entorn del desenvolupament d’ecosistemes habitables i comunitats, per a crear accions a llarg termini que milloren la qualitat de vida, plantejant-lo des de la ruralitat i la innovació social com a punts clau”.

Participaran en el 11ENAD més d’un centenar de persones, entre representants d’organismes públics i privats, estudiants, professionals i institucions. S’ha organitzat un complet programa de xarrades, taules redones, tallers, grups de treball, exposicions i altres activitats vinculades al programa central.

L’objectiu, com en les anteriors edicions, és configurar “un espai comú de treball col·laboratiu per a analitzar i donar cabuda a propostes relacionades amb l’exercici del disseny, així com per a reforçar i establir aliances entre les diferents associacions” que integren READ, entre elles, l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV).

ENAD es concep com a punt de trobada, espai comú de treball col·laboratiu i de generació de sinergies

L’ADCV, en el programa del 11ENAD

L’ADCV té un paper actiu en les diferents comissions de treball i projectes que READ desenvolupa durant tot l’any, així com en tots els ENAD. En la trobada de 2023, la nostra associació serà present en diverses de les sessions de presentació de projectes i en els cinc grups de treball.

En concret, la nostra presidenta, Yolanda Herráiz, Ángel Martínez (el seu predecessor en el càrrec) i els socis Carlos Tíscar, Juan José Díaz Len i Pedro Sáez (Monnou), participaran en el grup de ‘Disseny i desenvolupament territorial’; César Martínez i Rosana Monrós, vocals de la junta directiva, en el de ‘SNIC – ICCs’ -que analitzarà la metodologia i la plataforma plantejada com a base per al desenvolupament del Sistema Nacional d’Intel·ligència Creativa-; Vicente Gallega, tresorer en la junta directiva d’ADCV i vocal en la de READ, en el de ‘Disseny Conscient. Bones pràctiques en disseny’; Chema Aznar, soci, en la de ‘Educació i Disseny. Innovació’, i nostra gerent, María Navarro, i Juliane Petri, vocal de la junta directiva, en el grup de treball de Gràfiques en Negre ‘Escoltar, pensar, actuar. Procés participatiu per a la incorporació de la perspectiva de gènere en el disseny’.

Vicente Gallega serà, a més, un dels ponents en la sessió de ‘Presentació dels resultats dels cinc eixos del Pacte pel Disseny de la Multilateral’, al costat de Pedro Vargas (FMRe) i Juan Manuel Ubiergo (Cadi).

Per part seua, María Navarro serà una de les ponents en la sessió ‘Disseny en extensiu: Presentació de projectes de disseny i innovació social en el món rural’, on parlarà de Miradors de l’Horta. El festival de disseny, cultura i sostenibilitat en l’horta valenciana que celebra en aquests dies la seua quarta edició. Està organitzat per la Mancomunitat del Carraixet i Turisme Carraixet i compta amb la col·laboració de l’ADCV des dels seus inicis.

En aquesta mateixa ronda de presentacions, intervindrà l’estudi Monnou, soci d’ADCV, que donarà a conéixer dues dels seus projectes. D’una banda, el Summer Bio Lab, la primera edició del qual va celebrar el passat estiu, al costat de Imita Natura. L’activitat se centre en nous mètodes creatius per a desenvolupar projectes sostenibles amb la inspiració de la naturalesa (biomímesis), emprant biomaterials i nutrients de l’entorn. Per un altre, exposarà com aplica el codisseny al projecte ‘Agendes Compartides per la Circularitat’ en la Foia de Castalla, al costat dels agents del territori.

Un complet i variat programa

L’acte oficial d’inauguració del 11ENAD tindrà lloc el divendres 27 d’octubre, a les 10 hores, encara que es proposen algunes activitats prèvies. Entre elles, el programa ENAD en La Boga i el taller de mètodes, tècniques i eines de codisseny aplicat al Treball Social, que estan impartint Raquel Pelta (Universitat de Barcelona) i Lorena Alarcón (Universitat de Caldas).

El programa inclou tres taules redones amb persones expertes: ‘Disseny i lloc: dissenyant des de/entre/per als territoris i els qui els habiten’, ‘Quan tots dissenyen. La diversitat com a innovació’ i ‘Disseny i ruralitats. El disseny com a factor d’innovació’.

A més, es presentaran els resultats del projecte ‘Spanish Design Index’ del Fòrum de Marques Canviades de nom Espanyoles.

TOTA LA INFORMACIÓ DEL 11ENAD I PROGRAMA COMPLET, ACÍ.