L’ADCV, ‘Premi BID Cultura de Disseny’ per D-ToolBox

10/10/24
L’ADCV, ‘Premi BID Cultura de Disseny’ per D-ToolBox

D-ToolBox, eina digital de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), ha sigut guardonada amb el ‘Premi BID Cultura de Disseny Frank Memelsdorff’, que reconeix a organitzacions i projectes que “enforteixen la col·laboració entre el sector del disseny i la producció de béns i serveis, creant un pont on el disseny serveix com a eix transversal, capaç de connectar diverses disciplines i sectors econòmics”. Es tracta d’una nova categoria dins dels premis de la Biennal Iberoamericana de Disseny, la cita més important del disseny contemporani iberoamericà, que organitza la Fundació Disseny Madrid (Fundació DIMAD) cada dos anys en la Central de Disseny d’Escorxador Madrid.

Els guardons de la BID són atorgats per un jurat internacional i, en la seua novena edició, s’han concedit 15 premis i 32 mencions a projectes de tretze països (d’entre una selecció de 200 projectes de 22 països), “que destaquen per la seua excel·lència, creativitat i per abordar desafiaments clau, com la sostenibilitat, la inclusió i la innovació social”.

En aquesta edició, s’han sumat dos ‘Premis transversals’, el ‘Premi BID Disseny i Acció Pública’ i el ‘Premi BID Cultura de Disseny Frank Memelsdorff’, per a “visibilitzar als qui aposten pel disseny perquè contribueix a la qualitat dels productes i serveis en els quals s’integra”. Es concedeixen de manera directa per l’Associació de Dissenyadors de Madrid i la Fundació DIMAD.

D-ToolBox ajuda a tota mena d'organitzacions a integrar el disseny en la seua gestió per a aconseguir els seus objectius d'eficiència, productivitat i sostenibilitat

“Des de l’ADCV, agraïm molt aquest reconeixement a D-ToolBox, projecte emmarcat en la nostra línia d’investigació de l’impacte del disseny que treballem des del Oid!. Des d’aquest observatori, transformem el coneixement científic sobre disseny en eines pràctiques que ajuden a organitzacions, de qualsevol àmbit i perfil, a conéixer els usos del disseny i integrar-lo en la seua gestió”, subratlla María Navarro, gerent de l’ADCV i responsable de la direcció executiva de l’Observatori sobre l’Impacte del Disseny (Oid!).

D-ToolBox, eina integrada en el Oid!, ha sigut desenvolupada per l’ADCV amb el suport de l’Agència Valenciana de la Innovació de la Generalitat Valenciana (ara, integrada en IVACE+i), per a millorar la gestió de les organitzacions fent ús del disseny i aconseguir, entre altres, objectius de posicionament, eficiència, productivitat i sostenibilitat. L’entitat que l’aplica obté un diagnòstic, digital, obert i gratuït, amb una anàlisi de doble vessant, quantitativa i qualitativa. (Accés directe, ací).

“En utilitzar aquesta eina, l’organització obté, de manera immediata, dos informes personalitzats: un qualitatiu, que li permet conéixer com està emprant el disseny i reflexionar sobre les oportunitats que té per a millorar eixe ús, i un altre quantitatiu (a través de la DUES – Design Orientation Scale), que li revela on i quant hauria d’incidir per a optimitzar els seus resultats”, detalla María Navarro.

La gerent de l’ADCV va arreplegar el guardó en la gala de Premis BID 2024, a Madrid, acompanyada per Alicia García i Kike Correcher, membres de l’equip estratègic del Oid! i responsables del projecte D-ToolBox. L’equip que ha treballat en el desenvolupament de D-ToolBox es completa amb Vicente Blasco, Ricardo Fibla i Xavier Giner, amb la coordinació de Romina Jaimovich.

La Fundació DIMAD i l’Associació de Dissenyadors de Madrid destaquen que “els guanyadors dels Premis BID24 representen el millor del disseny contemporani iberoamericà. Espanya encapçala la llista de països, amb huit guardons, seguida pel Brasil, amb set, i Colòmbia, Mèxic i Veneçuela, amb cinc premis cadascun. Els projectes abasten des de solucions tecnològiques fins a innovacions socials que estan transformant la vida quotidiana a Iberoamèrica”.

‘Bona pràctica’ al servei de la innovació i la competitivitat

D-ToolBox és una evolució del projecte D-Tool, llançat per l’ADCV en 2020 amb gran acolliment per part de sector públic i privat. El seu enfocament pràctic i els seus positius resultats li van valdre ser inclosa com a ‘bona pràctica’ en la ‘Plataforma d’Aprenentatge de Polítiques’ del programa Interreg Europe. En ella es destaca “la seua aportació en la millora de processos d’innovació en qualsevol dels seus tres aspectes: innovació de producte, de procés o de model de negoci”, i, amb això, en la “generació d’impactes positius en termes de productivitat i competitivitat”.

En 2022, D-Tool va ampliar el seu enfocament qualitatiu sumant el quantitatiu, amb la incorporació de la DUES (Design Orientation Scale), creada per la professora Mónica Cantó. Aquesta escala, validada científicament, permet a l’empresa conéixer el seu nivell d’orientació al disseny i identificar les àrees que ha de desenvolupar per a augmentar aquesta disposició i, per consegüent, millorar els seus resultats i la seua eficàcia en la diferenciació de producte.

D-ToolBox està integrat en l’Observatori sobre l’Impacte del Disseny, iniciativa de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana per a la investigació i innovació en l’àmbit del disseny. El Oid! se centra en l’anàlisi i difusió de l’efecte que l’ús del disseny té en la societat, amb el focus posat especialment en les empreses i la indústria. El seu treball es desenvolupa sota el concepte de “impacte del disseny” en un sentit extens: econòmic, social, cultural i mediambiental, i, en general, en tot el relatiu a la millora del benestar i el ‘bé viure’.

Integra diverses línies de treball i projectes de l’ADCV, com les investigacions ‘Nou patrons d’ús del disseny en les organitzacions’, ‘L’economia circular en l’ecosistema empresarial de la Comunitat Valenciana’ i ‘L’economia del disseny en la Comunitat Valenciana’.