L’Assemblea General de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) ha aprovat la revisió de l’estructura i l’organització operativa de la Junta Directiva, que aconsegueix dos objectius considerats estratègics: la paritat de gènere i una major implicació directa de socis i sòcies en les decisions de planificació i gestió. Per a avançar en aquest últim punt, s’ha acordat que les reunions de la Junta Directiva se celebraran en un format obert a la participació voluntària d’aquells membres que ho desitgen una vegada al trimestre.
“Amb aquestes mesures fem un pas avant per a consolidar dues dels principis clau sobre els quals s’assentisca el treball de l’associació: la igualtat i el treball en equip. Un treball basat en les aliances, la cooperació entre socis i amb altres entitats, amb fórmules de partenariat i co-creació, que ens permeten continuar construint projectes sòlids i aprofitar, de la millor manera, les oportunitats, reforçant el paper del disseny en la definició d’un nou model econòmic i social més eficient, sostenible i just per a tots i totes”, afirma Ángel Martínez, president de la ADCV.
El nou equip directiu està integrat per set dissenyadors i set dissenyadores. Al capdavant, continuen Ángel Martínez, com a president, i Yolanda Herráiz, vicepresidenta
Martínez seguirà al capdavant de la Junta Directiva de l’associació per altres dos anys, acompanyat per Yolanda Herráiz, en la vicepresidència. Tots dos aborden el seu segon i últim mandat. Els acompanyen, en aquesta nova etapa, Vicente Gallega, com a tresorer, Juanma Gallego, com a secretari, i, en les vocalies Sabina Alcaraz; Marcelo Alegre; Ramón Arnau; Melani Lleonart; César Martínez; Rosana Monrós; Juliane Petri; María Pradera; Javier Tortosa, i Ana V. Francés.
El disseny, clau per a afrontar els nous reptes socials i econòmics
L’Assemblea General de la ADCV es va reunir de manera telemàtica, per a garantir la seguretat dels seus participants. Alguns càrrecs directius i la gerent de l’associació, María Navarro, van presentar el balanç financer i tancament comptable de l’exercici 2020 i van realitzar una exposició de les principals activitats i projectes abordats per l’associació, que agrupa més de 200 professionals i entitats.
Entre ells, destaquen la posada en marxa de la plataforma d’economia circular de la Comunitat Valenciana Encircular.es, de l’esdeveniment Economia EnCircular Open Week i de l’eina d’autodiagnòstic del disseny en les organitzacions D-Tool, amb suport de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI); la segona fase del programa d’internacionalització ‘Follow us’, al costat de l’IVACE (Institut Valencià de Competitivitat Empresarial), de la Conselleria d’Economia; les jornades de ‘Disseny per a la Innovació Social’ i ‘Disseny Social’ i la ‘Wikimaratón Innovació València’, al costat de les Naus; l’exposició ‘Prohibit fixar cartells. REA’, organitzada amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana; la col·laboració en el catàleg de l’exposició ‘Disseny valencià (2009-2019). Productes per a un món global’, que va acollir la seu de l’IVAM a Alcoi, i l’organització de la València Disseny Week, l’edició anual de la qual es va celebrar al novembre en un format majoritàriament virtual, adaptat al context marcat per la pandèmia.
A més, la ADCV ha participat en esdeveniments i trobades de diferent tipus organitzats per altres entitats, com, per exemple, el ‘I Congrés Internacional de Creativitat i Innovació’ de Barreira Art + Disseny; el ‘Tecnoforum’ del Parc Tecnològic; les sessions del programa ‘Dinamitza’ de Cambra València; la ‘8a Trobada Nacional de Disseny’, o el lliurament dels European Design Awards.
Entre les fites de l’any 2020 destaca, així mateix, la compareixença del president de la ADCV, Ángel Martínez, per a presentar el ‘Pla d’Acció del Disseny’ davant la Comissió per a la Reconstrucció Social, Econòmica i Sanitària de la Comissió d’Indústria, Comerç, Turisme i Noves Tecnologies de les Corts Valencianes, així com la renovació de la pàgina web de l’associació.
“El nou context no ha paralitzat l’activitat de la ADCV. Ara, més que mai, hem de posar en valor i demostrar el potencial del disseny per a aportar solucions davant els nous reptes que afrontem com a societat i actuar com a factor de millora de l’eficiència, la sostenibilitat i la competitivitat de les nostres empreses”, destaca la gerent de l’associació, María Navarro.
Focus en la innovació, internacionalització i sostenibilitat
El pla d’acció per a 2021, inclou la continuïtat de les principals línies d’acció i projectes, entre ells, la València Disseny Week, D-Tool, EnCircular, ‘Follow us’, les jornades de Disseny Social, l’exposició itinerant ‘Prohibit fixar cartells. REA’, que arribarà a Castelló i a Alacant, o una segona edició del projecte Miradors de l’Horta, que ja es va dur a terme en 2019, en col·laboració amb la Mancomunitat del Carraixet, per a homenatjar, gaudir i conéixer, a través d’activitats creatives i culturals, l’horta valenciana.
A aquestes propostes, se sumaran noves iniciatives, amb focus en la innovació, la sostenibilitat i la internacionalització, impulsades tant de manera independent com en col·laboració amb altres organitzacions empresarials, escoles i centres educatius o d’investigació.
En aquesta línia, la ADCV està treballant en diversos projectes en col·laboració amb la AVI, l’IVACE i amb l’Associació Capital Mundial del Disseny, per a generar sinergies que permeten maximitzar els impactes positius que per a la Comunitat Valenciana té aquesta designació. A més de ser part de READ, Xarxa Espanyola d’Associacions de Disseny.