Crida a joves professionals!! Ja pots unir-te al MoDE

07/10/24
Crida a joves professionals!! Ja pots unir-te al MoDE

El Moviment de Disseny Emergent (MoDE) és un projectes de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) naix per a donar resposta a les inquietuds i les barreres que afronten estudiants i joves graduats i graduades en disseny a l’hora d’iniciar la seua activitat professional. No es tracta d’una associació a l’ús, sinó d’una iniciativa innovadora i pionera, concebuda com a punt de trobada i reflexió, investigació, i projectes en aliança que siguen suport per a les noves generacions de professionals, emmarcada en una associació professional amb quatre dècades de trajectòria. Un punt de partida que conjumina diferents experiències amb l’objectiu de consolidar el futur de la professió, generar coneixement sobre noves pràctiques del disseny i oferir eines per a les generacions emergents.

Està obert a la participació de professionals de fins a 35 anys d’edat, pertanyents a l’ADCV. POTS ACCEDIR AL MANIFEST, ACÍ i en la pàgina web del MoDE.

“En un context de precarietat i múltiples crisis, des del MoDE volem donar suport a la integració laboral del talent jove, facilitant l’accés a oportunitats professionals; generant xarxes de contactes i punts de trobada, que afavorisquen les connexions professionals intergeneracionals; promoure la formació entorn de noves pràctiques en disseny, i generar una plataforma a través de la qual orientar diferents tipus de fons a projectes culturals, d’innovació i d’investigació en disseny”, entre altres punts, va detallar Samuel González, portaveu del MoDE, durant el seu esdeveniment de presentació, que va reunir desenes d’estudiants i joves professionals.

Desenes d'estudiants i professionals emergents van participar en la presentació del MoDE, en la qual van intervindre el Premi Nacional de Disseny, Héctor Serrano, i les dissenyadores Melani Lleonart i María Vidal

En una primera fase, el MoDE posarà el focus en la creació d’un repositori de recursos per a les i els acabats de graduar i emprenedors; la posada en marxa de canals propis de comunicació i divulgació en xarxes socials; el foment d’un programa internacional Erasmus Plus de formació en noves pràctiques i pedagogies en disseny, i una xarxa de contactes professionals. Està obert a la participació de professionals de fins a 35 anys d’edat, pertanyents a l’ADCV.

“El disseny és agent de canvi i transformació i juga un paper clau en l’objectiu global d’avançar cap a nous models econòmics i socials. I, en eixa evolució, necessitem de noves mirades, noves pràctiques, noves propostes, en les quals les noves generacions tenen molt a dir. Des de l’ADCV, portem molts anys treballant en aquesta línia de suport i promoció de les noves generacions, amb convenis i projectes amb les escoles i altres accions enfocades directament a aquest col·lectiu. A través del MoDE, volem reforçar aquesta estratègia, al costat de les i els professionals emergents”, va explicar Ramón Arnau, president de l’ADCV.

El grup promotor del MoDE va estar acompanyat, a més, per la gerent de l’ADCV, María Navarro, i per tres ponents de referència per a les noves generacions: Héctor Serrano, Premi Nacional de Disseny 2024; Melani Lleonart, dissenyadora i docent, i María Vidal, dissenyadora gràfica.

Construir comunitat i aliances

Héctor Serrano va expressar que “entrar en el món professional en les indústries creatives no és fàcil. És fonamental no esperar que passen coses; fer-les un mateix, tindre moltes ganes de moure’s i ser proactiu, per a poder avançar. I, alineat amb aquest projecte que ara es llança, ser conscients que la col·laboració és part del dia a dia en el nostre sector. Per això, cal saber triar molt bé amb qui s’estableixen aliances”.

En aquesta línia de promoció del treball en aliança i col·laboració entre professionals del disseny i amb altres disciplines i sectors, es van pronunciar, també, Melani Lleonart i María Vidal.

Enllaçant amb aquest missatge, entre els objectius del MoDE, destaquen la “cerca de comunitat i rebuig a l’atomització professional; fomentar una cultura del disseny pública i transversal; fomentar activitats pràctiques com a base de networking; implicar creatives i makers amb la comunitat general de dissenyadores; garantir la continuïtat de pràctiques artesanals en un futur digital; descentralitzar la conversa de disseny de la capital i construir comunitat, i establir i normalitzar models de “pas de testimoni” generacional en les organitzacions”.

DRAG

Éxit de la 15ª València Disseny Week

La presentació del Moviment de Disseny Emergent s’ha emmarcat en la setmana gran del disseny de la Comunitat Valenciana, que ha celebrat la seua 15ª edició del 30 de setembre al 4 d’octubre, amb un ampli i complet programa, definit, com sempre, al costat d’estudis, professionals, escoles i organitzacions vinculades al disseny, amb un altíssim nivell de participació. Ha reunit una trentena de propostes per a tota mena de públics, de participació oberta i gratuïta, que s’han dut a terme en diferents espais de la ciutat de València, fomentant la interacció, convivència, comunicació i coneixement mutu entre els agents del sector i la ciutadania. Tota la informació està disponible en la pàgina web oficial de l’esdeveniment: www.valenciadissenyweek.com

Amb motiu de la Capitalitat Verda Europea de València, la 15ª València Disseny Week s’ha vestit d’un verd vibrant, que convida a compartir i gaudir d’aquest reconeixement.

Com és habitual, la gran setmana del disseny valencià ha compartit dates amb Fira Hàbitat València i altres trobades centrades en el disseny i la creativitat, com el València Design Fest (organitzat per la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana) i Obert València (de LAVAC, Associació de Galeries d’Art Contemporani de la Comunitat Valenciana).

La 15VDW ha tingut com a col·laboradors a València Innovation Capital de l’Ajuntament de València, la Fundació del Disseny, Fira Hàbitat València i el saló Nude. Ha comptat amb Túria com a cervesa oficial i com a guia oficial amb la Pocket Design Guide.