Miradors de l’Horta obri la convocatòria per a dissenyar les seues instal·lacions efímeres

21/05/24
Miradors de l’Horta obri la convocatòria per a dissenyar les seues instal·lacions efímeres

El festival de disseny i cultura Miradors de l’Horta aconsegueix la seua cinquena edició, que se celebrarà del 12 al 27 d’octubre, amb el lema ‘L’Horta, capital de l’alimentació sostenible’. Un any més, els elements emblemàtics del festival, les instal·lacions efímeres que serveixen com a espais i contenidors de les principals activitats (exposicions, conferències, concerts, tallers, taules redones, activitats infantils educatives…), seran creades de manera participativa, a través d’una anomenada a projecte en la qual Turisme Carraixet de la Mancomunitat del Carraixet compta amb el suport de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV).

Miradors de l’Horta té com a objectiu la reflexió sobre el desenvolupament sostenible, la sobirania alimentària i la relació entre els territoris agrícola i urbà. “Com a societat necessitem un nivell de conscienciació major de la importància de conservar el patrimoni hortofructícola del nostre entorn. El disseny pot ser clau per a fer arribar aquest missatge”, subratlla l’organització.

En l’edició de 2024, es duran a terme cinc intervencions de professionals, dotades amb un pressupost de 6.900 euros + IVA cadascuna (incloses producció, muntatge i desmuntatge de l’obra). Pot presentar-se a la convocatòria qualsevol professional, estudi de disseny o d’arquitectura o empreses d’aquests àmbits, així com una unió temporal d’empreses.

A més, l’esdeveniment comptarà amb dues instal·lacions desenvolupades per estudiants de les universitats CEU Cardenal Herrera i la Universitat Politècnica de València (UPV).

Les candidatures poden presentar-se fins al 31 de maig. (BASES COMPLETES, AÇÍ).

Els materials i recursos emprats en el desenvolupament de les instal·lacions efímeres han de ser respectuosos amb el medi ambient

La selecció dels projectes que s’instal·laran en l’horta valenciana serà a càrrec d’un comité integrat per sis professionals: dos de Turisme Carraixet; un per part l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, del Col·legi Territorial d’Arquitectes de València, i del Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana, i el director creatiu de Miradors de l’Horta, Jaime Pire.

Els criteris clau per a l’elecció de les creacions en 2024 seran la qualitat; originalitat i creativitat; experiència en projectes similars, inclusió dels valors de l’horta en el projecte, i sostenibilitat en el procés, en l’ús de materials, reciclatge o procedència d’aquests.

En les quatre edicions anteriors del festival, s’han creat 26 instal·lacions efímeres. Alguns dels estudis i professionals que les han signades són Badallar, Borealis -Hector Serrano-, Gimeno Gráfic, Lebrel, Elsa Yranzo Food Design, La Cuarta Piel, Resto, Carmen Baselga_Taller de Proyectos, Gallen+Ibañez, Limo estudio -Rosa Bou i Kumi Furió-, Ricardo Alcaide, Canyamas Estudio, Clausell, Fabricante de Espheras, Isho Design, Maribel Alba, Vitamin, Nituniyo, Memosesmas, Clap, Trashformaciones, Democracia Estudio, Blanca Añon, Arqueha, Miguel Arráiz, Sawu, Makea tu vida, The Revolution, Manolo García, Reyes Pe, Ricardo Ruíz, Suc Estudio.

DRAG

Cocreació amb els actors del territori

En el transcurs del procés creatiu, els professionals i estudis que treballaran en les obres efímeres mantindran trobades amb agricultors i agricultores locals, restauradors i actors clau del territori.

Miradors de l’Horta se celebra des de 2019 a l’Horta del Carraixet, entre els municipis d’Albalat dels Sorells, Alfara del Patriarca, Bonrepòs i Mirambell, Foios i Vinalesa. En les quatre edicions realitzades, ha participat més de 15.000 persones.

“Aquest 2024, any en què València és Capital Verd Europea, la capital de l’alimentació saludable es trasllada a l’horta del Carraixet. L’horta de València, gràcies al seu sistema de reg de 1.200 anys d’antiguitat, és un dels 86 Sistemes Importants del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) identificats per la FAO a tot el món. Després d’onze segles, continua produint aliments d’una qualitat incontestable. Una qualitat que no sols es mesura en el sabor o aspecte, sinó en l’impacte sobre el territori”, subratllen des de l’organització.

A més, destaquen que l’horta “alberga al voltant de 6.000 explotacions agrícoles familiars, que lluita contra una tendència global de concentració de la producció en poques mans i amb tendència a la intensificació de cultius. Miradors de l’Horta 2024 ret homenatge a aquestes famílies. A aquests productes. A aquest sistema de reg patrimoni mundial. Al mosaic de cultius enfront de la intensificació”.