‘Talent a l’horta’ és l’eix sobre el qual es vertebra la tercera edició del festival de disseny i cultura Miradors de l’Horta. En 2022, el seu propòsit és “ser un aparador per a mostrar el talent que tanca l’horta, en diferents disciplines”, posant en valor la creativitat, la innovació i l’esforç d’agricultors i agricultores per a dissenyar un model de desenvolupament sostenible, amb sobirania alimentària, que vincule els territoris agrícoles i urbans i que genere oportunitats per a les noves generacions.
Un any més, l’element central i visibilizador d’aquests valors i objectius seran les instal·lacions efímeres dissenyades per professionals i estudis de disseny i integrades en l’espai agrícola i patrimonial, elements distintius del festival. Com en les anteriors edicions, l’entitat organitzadora, Turisme Carraixet, compta amb la col·laboració de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) per a la convocatòria i gestió d’una anomenada a projecte per a seleccionar-les.
El disseny servirà com a mitjà per a connectar les experiències, tradicions i sabers de l’entorn rural amb el públic participant. Per això, les instal·lacions efímeres són concebudes com a contenidor d’activitats participatives, com a tallers, taules redones, activitats infantils educatives,…
La tercera edició de Miradors de l’Horta se celebrarà del 23 de setembre al 9 d’octubre de 2022, en el marc de la València Disseny Week, organitzada per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), i del World Design Street Festival, organitzat per València Capital Mundial del Disseny 2022. En l’edició de 2021, van participar unes 4.000 persones, un 33% més que en la de 2019.
Els materials i recursos emprats en el desenvolupament de les instal·lacions efímeres han de ser respectuosos amb el medi ambient
Anomenada a projecte: Candidatures fins al 3 de maig
En 2022, es planteja combinar els espais del paisatge agrícola (horts) amb els espais patrimonials integrats en l’horta (arquitectura hidràulica, séquies i edificis històrics d’algun dels set municipis de la comarca). En aquest sentit, una de les principals novetats respecte a les dues anteriors edicions és que l’espai de l’Àgora -contenidor de les principals activitats culturals-, se situarà en un dels edificis del patrimoni de la Mancomunitat del Carraixet.
La resta d’intervencions efímeres, estaran dins de la mateixa categoria i tindran la mateixa assignació econòmica: 7.000 euros + IVA per a cadascuna.
Pot presentar-se a la convocatòria qualsevol professional, estudi de disseny o d’arquitectura o empreses d’aquests àmbits, així com una unió temporal d’empreses.
Gallen+Ibañez, Clausell, Carmen Baselga i Taller de Projectes, Llim estudie (Rosa Bou i Kumi Furió), Ricardo Alcaide, Canyamas Estudi, Fabricante de Espheras, Isho Design, Maribel Alba, Vitamin, Nituniyo, Memosesmas, Trashformaciones i Clap han sigut els professionals i estudis creadors de les deu instal·lacions de les dues edicions prèvies -tres en 20219, quan es van presentar a l’anomenada a projecte 8 candidatures, i set en 2021, quan les propostes es van disparar fins a 39-.
El jurat que valorarà les candidatures està integrat per Miguel Arráiz, director de projectes de València Capital Mundial del Disseny 2022; Jaime Pire, director creatiu del Miradors de l’Horta; dos representants de Turisme de la Mancomunitat del Carraixet, i tres professionals, proposats pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana, al Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana i l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana.
Les candidatures poden presentar-se fins al 6 de maig, en el correu electrònic info@adcv.com, indicant com a assumpte ‘Miradors de L’Horta’. Se sol·licita adjuntar un portfolio o book de treballs, així com el currículum personal o acreditació professional de l’empresa.
Procés creatiu amb els actors clau
Com en edicions anteriors, un dels requisits és que el material i recursos usats per al desenvolupament de les instal·lacions han de ser respectuosos amb el medi ambient, bé per la utilització de materials de construcció sostenibles (procedència, fabricació o transport de baix impacte mediambiental) o perquè puguen ser reutilitzats o reciclats en altres usos posteriorment (sent els estudis responsables del futur d’aquests materials, comptant amb la col·laboració de la Mancomunitat del Carraixet).
En el transcurs del procés creatiu, els professionals i estudis que treballaran en les obres efímeres mantindran trobades amb agricultors i agricultores locals, restauradors i actors clau del territori.
“Quan pitjor són les condicions de mercat a les quals s’enfronten els nostres agricultors i agricultores; quan pitjor pinta el panorama per al futur de l’horta, més sentim l’expressió ‘quin mèrit’. Creiem que la paraula que millor defineix la capacitat de les persones que viuen, cuiden i mantenen l’horta no és mèrit, sinó talent. ‘Quin talent’ per a mantindre viu un sistema productiu mil·lenari, que lluita contra les tendències globals i aposta pel dret dels pobles a gaudir d’un producte local i de temporada. ‘Quin talent’ per a generar un ecosistema cultural arrelat en la terra i que abasta la música, la dansa, la literatura, l’art o el disseny. Des de la tradició a l’avantguarda”, detallen des de l’organització.
“València, i la seua horta, han de ser un exemple de sobirania alimentària a nivell global. I el disseny, a través de Miradors de l´Horta, ens acosta a ella”, conclouen.