Quina millor manera de celebrar el Dia Internacional del Disseny que presentant un dels nostres grans projectes de present i de futur: l’Observatori sobre l’Impacte del Disseny. OID!
Aquest observatori naix amb el suport de la Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i amb l’objectiu de contribuir a reforçar la competitivitat de la indústria i del teixit empresarial de la Comunitat Valenciana, la sostenibilitat del territori i el benestar de la societat a través del disseny.
Per a això, el OID! es concep com a espai de referència per a impulsar la innovació basada en el disseny, des d’un enfocament global i transversal. Es desenvoluparan projectes d’investigació, anàlisi, difusió i promoció de l’impacte del disseny en diferents àmbits i sectors d’actuació, que s’abordaran a través d’aliances amb professionals i organitzacions especialitzades.
“El disseny, com a factor de la innovació, contribueix a crear valor i un entorn pròsper. Poder conéixer, analitzar i quantificar els seus impactes reals ens permetrà definir plans, estratègies i accions més eficients i amb major impacte positiu, tant per a les empreses com per a les persones”, ha destacat Andrés García-Reche, vicepresident executiu de la Agència Valenciana de la Innovació (AVI), en la jornada de presentació de l’Observatori.
"Poder conéixer, analitzar i quantificar els impactes reals del disseny, ens permetrà definir plans, estratègies i accions més eficients". Andrés García Reche (AVI)
Per a aconseguir aqueixos objectius, el OID! desenvoluparà la seua activitat en quatre línies principals: observar l’impacte del disseny en la societat, fent seguiment i avaluant la seua evolució; orientar i proposar àrees de millora, en les quals progressar a través del disseny; generar eines que faciliten la gestió del disseny i que tangibilicen el coneixement, i difondre i connectar, actuant com a pont entre el disseny i diferents àmbits -com a institucions, empreses, investigadors, el món acadèmic i la societat-.
“Amb el OID!, l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana fa un salt qualitatiu, per a consolidar-se com a agent clau en la investigació sobre el disseny. I ho fem amb un concepte de ‘impacte del disseny’ que abasta tots els seus vessants: econòmica, social, cultural, mediambiental i, en general, tot el relatiu a la millora del benestar de les persones”, subratlla Ángel Martínez, president de la ADCV.
Eines estratègiques: ‘Escala d’Orientació del Disseny’
L’Observatori sobre l’Impacte del Disseny suposa un pas més en la línia de treball que l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) ha desenvolupat, amb el suport de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), durant quatre anys, centrada en la investigació de l’ús del disseny en les empreses i l’efecte que aquest té en la societat i en factors com la innovació i la productivitat.
Els diferents projectes desenvolupats en aquest àmbit s’integren en el OID! D’aquesta manera, la nova plataforma acollirà iniciatives com l’informe ‘L’economia del disseny en la Comunitat Valenciana’ (de 2018); l’eina d’autodiagnòstic del disseny en les organitzacions D-Tool Box; el primer estudi de EnCircular, ‘L’economia circular en l’ecosistema empresarial de la Comunitat Valenciana’ (de 2021); l’anàlisi del sector dissenye en l’estratègia nacional ‘Espanya 2050’, i altres continguts informatius, formatius i pràctics.
Entre ells, s’inclourà una altra nova eina, que completarà les utilitats de D-Tool Box: l’Escala d’Orientació del Disseny. Aquest sistema ha sigut desenvolupat per Mónica Cantó, investigadora i professora de l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) de València, que explica que “es tracta d’una eina d’autodiagnòstic que quantifica i llança un valor o puntació del nivell d’orientació i integració real del disseny en una organització. A diferència d’altres -com la ‘Design Ladder’ del Danish Design Centre-, s’obtenen dades mesurables i comparables, que permeten a l’entitat visualitzar els seus avantatges competitius i les seues àrees de millora i, en funció d’elles, prendre les seues decisions estratègiques”.
L’esdeveniment de presentació del OID! s’ha dut a terme en el centre d’innovació Las Naves i ha comptat amb la intervenció de Yolanda Herráiz i María Navarro, vicepresidenta i gerent de la ADCV; Mónica Cantó; investigadora i professora de la EASD València; Ricardo Fibla, empresari, consultor i formador; Alicia García, experta en comunicació i estructures informatives; Kike Correcher, dissenyador gràfic i consultor; Xavier Giner, professor de la EASD València i codirector del Arxiu Valencià del Disseny, i Vicente Blasco, dissenyador industrial i gestor de disseny.
Josep Olmos i Isabel Viso de Granissat Estudi Creatiu, responsable de la imatge corporativa de l’Observatori sobre l’Impacte del Disseny, han exposat el seu procés creatiu i el resultat final.