Apliquem els ‘Nou patrons de l’ús del disseny’ del OID!, en la jornada ‘INDUS DESIGN’
Fa uns dies, viatgem fins al País Basc per a compartir i treballar, amb professionals del disseny i empreses, el nostre projecte d’investigació ‘Nou patrons d’ús del disseny en les organitzacions’. La jornada ‘INDUS DESIGN – Disseny per a la transformació empresarial’, organitzada pel Grup Spri (Agència Basca de Desenvolupament Empresarial del Govern Basc), l’associació EIDE Euskal Diseinua, i l’Associació de Professionals del Disseny Gràfic d’Àlaba (DIGA), va actuar com a punt de trobada entre el disseny i el món empresarial, i exemple de l’enorme potencial de les aliances i sinergies entre les organitzacions professionals el disseny.
“En l’ADCV, estem treballant en projectes pioners, a través dels que es genera coneixement sobre quin impacte té el disseny en el teixit empresarial i social. El més important d’aquest treball que portem realitzant durant cinc anys és que hem aconseguit transformar-lo, d’una banda, en dades científiques que quantifiquen i valoren el disseny i, d’altra banda, en eines innovadores que augmenten la productivitat de les organitzacions i el benestar de la societat. Poder portar aquestes eines més enllà del nostre territori, la Comunitat Valenciana, a través de col·laboracions i sinergies amb altres entitats, com el Grup Spri, EIDE i DIGA, així com a través d’iniciatives europees, com Interreg Europe o la New European Bauhaus, suposa una gran satisfacció i un incentiu per a continuar treballant en aquesta línia”, detalla María Navarro, gerent de l’ADCV.
Empreses i professionals participants en la jornada van treballar amb l'eina digital dels nou patrons d'ús del disseny, aplicant-la a les seues empreses i projectes
La jornada va donar inici amb la presentació dels nou patrons, per part de nostra gerent, María Navarro, acompanyada per Alicia García i Kike Correcher, integrants de l’equip de l’Observatori sobre l’Impacte del Disseny (OID!) de l’ADCV que ha coordinat aquest projecte.
En l’última part de la trobada, els nostres representants van completar aquesta part teòrica amb una sessió pràctica, ‘Dinàmica per a la identificació de patrons d’ús entre assistents’, en la qual les participants van aplicar l’eina digital de D-ToolBox. Aquesta aplicació, d’accés directe i gratuït en la plataforma digital del OID!, està concebuda per a per a orientar a les empreses en l’ús i la gestió del disseny, i reflexionar sobre com evolucionar en eixa relació per a millorar els seus resultats.
“Ha sigut molt enriquidor aprendre sobre els nou patrons de l’ús del disseny de mà dels nostres companys de l’ADCV. De seguida, tant ponents com assistents van connectar amb el concepte i es van anar apropiant d’alguns dels patrons, reconeixent-los com a propis i com una manera interessant de representar el valor del disseny en si mateix”, va detallar Lander Balza, coordinador de Projectes de EIDE Euskal Diseinua.
“La guia ‘Nou patrons d’ús del disseny en les organitzacions’ i l’eina digital d’autodiagnòstic empresarial en la qual s’integra, D-ToolBox, són resultat de diversos anys d’investigació. En l’últim estudi sobre els patrons d’ús del disseny, hem comptat amb un equip multidisciplinari i altament especialitzat i amb la participació de 30 organitzacions, de perfils, sectors i àmbits d’activitat molt diferents. La conclusió ha sigut un nou marc comunicatiu, configurat per i per a les pròpies organitzacions, que conté claus sobre com implementar el disseny en la gestió empresarial”, subratlla Navarro.
El document final recull els usos tàctics i estratègics del disseny, així com pràctiques i comportaments vinculats a aquest, que tenen impactes directes en la presa de decisions, cultura empresarial, models de negoci, sostenibilitat i, amb tot això, en la competitivitat de l’organització en el mercat global. Ha sigut finançat per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) de la Generalitat -ara integrada en la nova entitat IVACE+i-.
Els patrons d’ús del disseny no són característiques aïllades d’un model de negoci, sinó habilitats dinàmiques del disseny, destinades a servir i optimitzar el rendiment empresarial i fomentar la innovació. L’accés a tots els materials vinculats al projecte és directe i gratuït, des de la plataforma online del Observatorio sobre el Impacto del Diseño (Oid!).
Casos d’èxit disseny/empresa
La trobada va incloure, a més, ‘Cinc casos d’èxit d’aplicació del disseny en empreses industrials nacionals i internacionals’. Cinc estudis associats a EIDE i DIGA referents en diferents disciplines del disseny, van presentar projectes realitzats per a i amb organitzacions de diferents sectors (indústria del moble, màquina eina, banca, etc.), acompanyats per les empreses clients, per a conéixer la seua perspectiva sobre el procés i els resultats obtinguts:
- Bexen Cardio, espais cardioprotegidos.
- Vidrala, acompanyament estratègic i digital.
- Cegasa, disseny industrial per a un nou sistema d’emmagatzematge d’energia.
- Famo, 20 anys de disseny industrial com a nexe entre indústria i arquitectura.
- Acceleration Robotics, construint un sistema d’identitat.
“INDUS DESIGN Objectiu: Replicar la jornada en altres territoris
“INDUS DESIGN ha complit amb el seu objectiu d’unir a professionals del disseny estratègic, de producte, gràfic amb empreses industrials per a les quals treballen i entre ambdues, en un ambient de confiança i intercanvi, compartir com són els processos de disseny, quin és el seu impacte i com ajuden al fet que les empreses avancen en la seua transformació i responguen a reptes com la digitalització, economia circular, posicionament en el mercat, fent-les més competitives i funcionant millor de cara als seus clients i usuaris finals”, va apuntar Balza.
“Donat l’èxit d’aquesta jornada, explorarem la possibilitat de dur a terme sessions similars, en altres territoris i amb altres exemples empresarials, per a donar forma a aquesta posada en valor del disseny com a vector d’innovació i de competitivitat”, va anunciar el coordinador de projectes de EIDE.
“Sens dubte, treballarem per a donar forma a aquesta iniciativa de col·laboració, en la qual ens recolzarem en les diferents organitzacions territorials que, com EIDE i ADCV, conformen la Xarxa Espanyola d’Associacions de Disseny (READ)”, va concloure María Navarro.