València es convertirà en l’epicentre internacional del disseny gràcies a un mes replet d’activitats dedicades a aquesta indústria creativa i cultural. El programa inclourà exposicions, fires, conferències, tallers, presentacions, projectes liderats per talents emergents i projeccions, entre moltes altres iniciatives. Entre el 10 de setembre i el 10 d’octubre, conflueixen a la ciutat la celebració de la 15a edició de la València Disseny Week, iniciativa de referència organitzada per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) amb un programa participatiu, cocreado al costat de diferents agents del sector, el València Design Fest, promogut per la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana, i els grans certàmens Fira Hàbitat València, Textilhogar Home Textiles Premium i Espacio Cocina SICI, en Fira València.
Cites que reuniran a València a professionals, empreses i institucions nacionals i internacionals que gaudiran al costat de la ciutadania del talent local, l’efervescència creativa de la nostra ciutat i les últimes tendències en disseny des del Mediterrani.
La València Disseny Week, la cita amb major trajectòria i participació del sector, aconsegueix en 2024 la seua 15a edició. Se celebra del 30/09 al 4/10
Valencia Disseny Week – 15ª Edició (VDW-15)
La València Disseny Week de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV), la cita amb major trajectòria i participació del sector, aconsegueix en 2024 la seua quinzena edició com a projecte de referència per a la divulgació, promoció i posada en valor del disseny de la Comunitat Valenciana. Se celebra del 30 de setembre al 4 d’octubre.
La diversitat i abast del programa de la VDW se sustenta en un procés obert i participatiu, en el qual intervenen professionals, estudis, centres educatius i empreses del sector, recolzats per l’entitat representant de les empreses de disseny en la Comunitat Valenciana, l’ADCV. De manera conjunta donen lloc a desenes de propostes orientades a fomentar la interacció, convivència, comunicació i coneixement mutu entre disseny i ciutadania que es concentren en la setmana més estimulant per al disseny valencià. Entre elles, tallers, jornades, exposicions, rutes i sessions de portes obertes, xarrades i presentacions, amb diferents continguts i enfocaments, des dels divulgatius als de caràcter més festiu.
El fil comú que dona unitat al programa de la VDW és la posada en valor del disseny com a aliat estratègic en la innovació i la competitivitat empresarial, en l’evolució cap a models socials i econòmics més sostenibles, inclusius i integradors i, amb això, en la millora del benestar i la qualitat de vida de les persones. En sintonia amb aquest compromís, i amb l’acompliment de València com a Capital Verda Europea en 2024, la VDW recupera aquest color per a la seua imatge, amb un verd vibrant que convida a compartir i gaudir d’aquest reconeixement.
A més, sobre aquests pilars de la VDW, la 15ª Edició acollirà un projecte que suposa una fita: la inauguració del nou nucli del disseny de la Comunitat Valenciana. La nova seu de l’ADCV se situarà en el centre de la ciutat de València, s’ha definit i es gestionarà aplicant criteris i processos sostenibles i comptarà amb una àmplia i diversa programació dedicada al disseny durant tot l’any, amb el mateix esperit que la VDW: disseny per a totes les persones.
Entre els esdeveniments destacats de la 15ª VDW, està, així mateix, l’exposició de projectes finalistes i premiats en la VII edició dels nostres guardons, que acollirà el centre d’innovació Las Naves del 10 de setembre al 17 d’octubre. Enllaçant, també, amb els Premis, se celebrarà la tercera jornada ‘Disseny amb Impacte Positiu’, en la qual aprofundirem en els processos creatius dels treballs reconeguts pel jurat per la seua aportació a la societat i el medi ambient de mà de les i els professionals que els han creats.
El programa inclou la jornada de presentació de la cinquena edició del festival de disseny, cultura i sostenibilitat en l’horta Miradors de l’Horta, que compta amb la col·laboració de l’ADCV. El seu objectiu és la reflexió sobre el desenvolupament sostenible, la sobirania alimentària i la relació entre els territoris agrícola i urbà. El lema d’enguany és ‘L’Horta, capital de l’alimentació sostenible’.
En la VDW 2024, es reforça una de les accions consolidades i més esperades per estudis i públic, les ‘Design Walks’, rutes i jornades de portes obertes en estudis de disseny, que han penjat el cartell de ‘aforament complet’ durant les seues tres anteriors edicions.
La convocatòria oberta per a la presentació de propostes que definiran el programa complet de la VDW 15a Edició s’obrirà en l’última setmana de juny.
Com és tradicional, la VDW coincidirà en dates amb Fira Hàbitat València, cita de referència per al sector empresarial nacional i internacional.
La gran convocatòria de Feria Valencia
Feria Valencia serà un dels grans epicentres del mes del disseny amb la celebració, del 30 de setembre al 3 d’octubre, de les grans convocatòries internacionals entorn dels sectors de l’hàbitat: Fira Hàbitat València, Textilhogar Home Textiles Premium i Espacio Cocina SICI. Una cita que preveu reunir una oferta pròxima al miler de signatures expositores sobre una superfície expositiva superior als 90.000 metres quadrats, els corresponents als huit pavellons del Nivell 2 i 3 de Feria Valencia.
La convocatòria arriba amb moltes novetats en cadascun dels certàmens. Així, Fira Hàbitat València ampliarà enguany el seu radi d’acció cap a la indústria hotelera, amb la signatura d’un conveni de col·laboració amb l’Institut Tecnològic Hoteler mitjançant el qual se celebraran un cicle de conferències entorn d’aquesta indústria amb la presència de interioristas, dissenyadors, arquitectes i directius de les principals cadenes hoteleres. A més, dins d’aquest segment, el prestigiós dissenyador Héctor Ruiz crearà un espai contract amb diverses propostes entorn d’aquest sector.
Hàbitat, a més, sumarà en aquesta convocatòria un nou pavelló dedicat al sector de la Decoració d’Interiors, amb la presència de les principals signatures nacionals i internacionals d’aquest ram. Una oferta que s’incorpora a les millors propostes del disseny d’avantguarda, que tornarà a ocupar dos pavellons íntegres, així com l’oferta de moble d’interior, ‘outdoor’, il·luminació, tapisseria i descans, així com el programa de conferències i jornades entorn del disseny i l’interiorisme que se celebraran en l’Àgora nude.
Per part seua, l’oferta d’Hàbitat es veurà complementada amb el millor tèxtil per a la llar, tapisseria i contract a través del certamen Textilhogar Home Textiles Premium, que ocuparà part del pavelló 3 del Nivell 3 i que aquest 2024 acollirà un innovador espai dissenyat pel creatiu Sigfrido Serra de la mà de la revista interiors i en el qual s’integraran diversos espais, com l’àrea de tendències, una zona de ‘networking’ i el ‘Boulevard’ d’Editors.
La visió de 360 graus entorn de l’hàbitat la completarà el retorn de la biennal Espacio Cocina SICI, l’única fira 100% especialitzada en mobiliari i equipament per a la cuina que se celebra al nostre país i que enguany estrena una innovadora ambientació a càrrec del dissenyador Ximo Roca, que convertirà el pavelló 4 del Nivell 3 en un sorprenent contenidor amb recorreguts fluids i que acollirà la millor oferta nacional i internacional del sector, amb una especial incidència d’empreses fabricadores de mobiliari de cuina, que pràcticament doblega la seua presència en la fira.
València Design Fest
Organitzat per la Fundació del Disseny, València Design Fest té per objectiu principal continuar projectant la Comunitat Valenciana a escala nacional i internacional com a territori indiscutiblement vinculat al disseny. Enguany presenta, entre les iniciatives més destacades, la segona edició de “Temps i matèria”, una mostra d’artesania contemporània comissariada per Estudi Savage, que busca acostar l’artesania contemporània a tot el públic general. Un espai de reflexió on poder comprovar com, gràcies al disseny, l’artesania té un camí vàlid de desenvolupament i, sobretot, de permanència de materials, tècniques i processos d’elaboració.
El programa inclourà també la passada de diversos documentals, entre els quals cal destacar «Mariscal. L’alegria de viure», la història d’un home que va conquistar el món i va haver de perdre’l tot per a retrobar-se a si mateix; conversatorios entre ments creatives – Erik Harley (expert en Estudis Urbans, conegut per ser el creador del Pormishuevismo), Nuria Moliner (arquitecta i comunicadora) o Juan Ferrero (soci i CEO en Ramón Esteve Estudio), entre altres -; així com la presentació de publicacions com Quadern 02 del Arxiu Valencià del Disseny, edició sobre les icones més emblemàtiques del disseny valencià, aquells que van construir l’imaginari del que suposa el bon disseny desenvolupat en la nostra terra, que el va projectar a nivell nacional i internacional i el seu impacte en la cultura contemporània; o tallers com el que dirigirà Quaderns Rubio.
Entre les activitats satèl·lit del festival, es troben l’exposició TotCor, un projecte col·laboratiu signat per Pepa Reverter en el qual diversos artistes han dissenyat peces al voltant de la figura del «cor» (cor en valencià) per a llançar un missatge solidari; una «Mesa Quadrada» de la sèrie organitzada per Sergio Membrillas, esdeveniments que persegueixen dinamitzar l’escena valenciana convidant a personalitats destacables a debatre sobre un tema; així com diverses jornades i activitats de la mà dels partners de la Fundació del Disseny, com APE Grup – qui presentarà l’informe «The New Hàbitat 24-25».
Com a gran novetat, la Fundació del Disseny entregarà les Distincions al Disseny Social, així com una sèrie de beques per a joves professionals per a potenciar el caràcter social en el camp del disseny.
Noms i marques de primer nivell com Camper, Álvaro Catalán de Ocón o Irthi Contemporary Crafts Council, entre altres, completaran l’ambiciós programa.
Nombrosos agents del sector
La presentació ha suscitat l’interés de diversos representants d’entitats de referència del sector del disseny a escala estatal, com a integrants del Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana, representants de CasaDecor, del Foro de Marcas Españolas Renombradas, de Fundació Arquia, del Consell General de Col·legis Oficials de Decoradors i Dissenyadors d’Interior o de l’Institut Tecnològic Hoteler (ITH).
També han sigut presents en la cita autoritats i representants de ICEX, del Ministeri de Cultura i Esport i del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.